Viata de skater in Capitala

calendar_month 04 Feb 2012, 16:34
Acum ii vezi pe strada, in parcuri, in autobuze, pe scarile marilor cladiri.
Trec pe langa tine in viteza si auzi un zgomot ciudat. Abia dupa ce te uiti la silueta deja indepartata observi ca acel adolescent amergea pe o placa de lemn cu patru roti.
Acestia sunt skaterii. Oricum i-ar considera cei din jur, aciudatia, ateribilistia, acopii nebunia, ei au o singura, dar pasionala iubire: skateboard-ul.
Ce presupune acesta? aPai o placa, adica deck, axeli, pe care se sprijina placa, si roti cu rulmentia explica Dinu, un skater din skate-park-ul de la Eroilor. Tot el descrie acest sport extrem ca fiind un stil de viata mai dur, mai rebel, care e insotit de o muzica adecvata, precum punk sau ska.
Desi a aparut de doar 10 ani in Romania, skating-ul a evoluat mult in acesti ani. S-au construit skate-park-uri in Bucuresti - la Eroilor, la Casa Armatei, in Parcul Carol, in Parcul Bazilescu. Chiar daca in Herastrau a inceput totul, baietii spun ca skate-park-ul de acolo e acum degradat, pentru ca nimeni nu l-a intretinut.
Skaterii se lupta cu "mosii si manelistii"
Un alt skater se apropie razand si imi spune sa scriu despre amosii si manelistii care se iau de eia si despre arollerii care strica rampelea.
Cezar Iliescu este unul dintre putinii skateri sponsorizati cu bani si echipamente de o firma de haine. In patru ani de skate, Cezar a castigat mai multe competitii care i-au facut un nume in lumea skate-ului romanesc. Este insa modest si cand aude ca ceilalti l-au numit printre cei mai buni se apara spunand ca a avut noroc: aSkate-ul e o distractie periculoasa, un risc asumat, dar daca esti atent nu are ce sa ti se intample grav. E vorba de curaj si de noroc. Te apuci ca iti place si devine un hobby, dar nu te poti gandi sa traiesti din asa ceva la noi in tara.a
Cezar povesteste despre filmul de skate, numit aTalpaa, pe care l-a facut cu alti prieteni, in care apar mai multe atrick-uria (scheme). Promovarea skate-ului poate avea loc doar prin contest-uri (concursuri), ce au loc mai ales vara, si prin contracte de sponsorizare. aSkate-ul iti ofera libertate. Parintii mei nu erau de acord cu sportul asta, dar s-au obisnuit si acum a devenit ca un drog pentru mine. Imi antreneaza crativitatea si ma mentine intr-o forma fizica buna..a, adauga Cezar.
Tot el mai spune ca adevaratul skate, cel pentru care aprimesti respecta este astreetula, adica efectuarea unor sarituri si scheme in locuri neamenajate, pe scari, la monumente, pe balustrade, in general pe strada. Skate-park-ul e mai degraba pentru exercitii, dar acolo incepe toata lumea.
Chiar daca lumea ii priveste inca ciudat, politistii le dau amenzi pentru stricarea bordurilor sau ii gonesc de langa monumente, ei nu renunta pentru ca asta le place sa faca cel mai mult. Sa zboare toata ziua pe acea placa pe roti, care ii poate duce mult mai repede, oriunde doresc sa mearga. Libertatea e tot ce conteaza. Libertatea de a avea cat mai mult spatiu si timp pentru a face atrick-uria, mereu mai noi, mereu mai complicate, mereu antrenante.
Autor:Iulian Barbulescu
Noutati





Sondaj