Rolele au aparut in secolul 18 si aveau un singur rand de rotile
5/587
calendar_month 06 Feb 2012, 12:10
Primele patine cu rotile au fost create in 1760 si se caracterizau printr-un singur rand de roti. In 1819, in Paris, M. Petitbled detinea patentul pentru prima rola cu trei roti aliniate. In urmatorii 40 de ani, toate rolele aveau un singur rand de rotile si numarul lor putea sa varieze in functie de producator.

Peck & Snyder Company a inceput sa produca role cu doua roti. In 1905, John Jay Young din New York a inventat patina care isi ajusta pozitia clamelor de prindere a piciorului.

In 1910, compania Roller Hockey Skate a construit o patina cu trei roti si un suport pentru picior in forma de pantof iar in 1930 compania Best-Ever Built Skate a fabricat prima patina cu roti joase.

Scott Olson a contribuit cel mai mult la dezvoltarea acestui sport prin rolele construite de compania Chicago Roller Skate. Prin atasarea a patru roti, prima si ultima fiind dispuse exterior ghetei, rolele au inceput sa semene tot mai mult cu patinele pentru gheata. Fratii Olson au speculat acesta asemanare si au determinat o schimbare majora in industria sportului.

Skatingul a devenit un hobby tot mai agreat.
Termenul cel mai corect utilizat cand ne referim la role cu roti atasate pe o singura linie este `rollerblade`. Din pacate aceasta denumire se aplica tuturor tipurilor de role si creeaza confuzie in randul practicantilor acestui sport.

Istoric

1819: The Petitbled, prima inventie a rolelor, cu 2 roti dispuse pe o singura linie.
1863: James Plimpton a inventat rola cu patru roti si producatorii au abandonat prima varianta
1905: John Jay Young a creat o rola care se putea ajusta.
1966: Compania Chicago Roller Skate fabrica rolele in forma de gheata .
1980: Scott si Brennan Olson descopera `rollerblade`.
1986: Corporatia Rollerblade a inceput sa produca role drept echipament pentru fitness.
1991: Revista INLINE prezinta imagini si date legate de skateboarding.
1992: Competitiile de role se despart in doua diviziuni : `in-line` si `quad`.
1996: Roller Skating detine pozitia de lider pentru patinajul artistic.
1997: Rolele si echipamentul special devin o industrie cu profituri de miliarde de dolari.
1999: Hockey este un nou joc care apare in la `Pan American Games`.

In 1863, James Plimpton a revolutionat industria sportului prin crearea unor role cu patru roti, doua de fiecare parte, denumita si rola `quad`. Deoarece aceasta rola putea sa fie mai usor de controlat, ea a devenit populara in randul incepatorilor si a castigat tot mai mult interes. In prezent, exista multe companii care produc inca role cu doua roti dispuse longitudinal.

Sondaj

Care sunt cele mai spectaculoase trick-uri in skateboarding?