Partile componente ale rolelor
5/574
calendar_month 04 Feb 2012, 15:07
Un incepator in ale rollingului, este bine sa se familiarizeze mai intai cu partile componente ale rolelor, inainte de a se apuca sa isi cumpere o pereche de role. Iata in cele ce urmeaza definitiile partilor componente ale rolelor, respectiv: rotile, franele, ciorapul, gheata (partea exterioara a patinei), cadrul si linerul.

Rotitele a￯￯ rotitele rolelor sunt compuse din butuc si cauciucuri, care sunt prinse unele de altele. Cauciucurile sunt de regula facute din polyuretan, iar butucii din nylon dur si opac.

Franele a￯￯ sau tamponul de franare

Majoritatea rolelor de pe piata au un mecanism de franare bazat peaplicarea de presiune asupra calcaiului rolei (patinei) dreapte, manevra care face ca tamponul de franare sa vine in contact cu pamantul si sa se opreasca rolele din miscare.

Franele au de regula doua componente: tamponul de franare care trebuie sa fie dintr-un material dur, dar cu potential de oprire, si suportul franei, care se afla deasupra tampoului.
Din fericire, tamponul poate fi inlocuit foarte usor dupa ce s-a tocit.

Gheata a￯￯ boot

Partea exterioara a rolelor este de regula facuta din poliuretan, polipropilenm nylon sau piele, ori o combinatie a acestor materiale.
Partea exterioara poate fi spalata, cu conditia ca portiunile unde se afla piele sau nylon fin sa fie ocolite.

Exteriorul unei ghete este de regula facut din plastic, poliuretan sau polipropilen sau chiar din nylon.

Ciorapul

Ciorapul actioneaza ca un absorbant al socurilor si asigura confortul piciorului daca este fixat bine.
Ciorapul este confectionat dintr-o spuma speciala acoperita cu un material textil. Ciorapul terbuie scos si spalat sau aerisit din cand in cand.

Cadrul rotilor

Cadrul este prins prin interior de gheta si este suportul unde se fixeaza rotile. Are un rol important in controlul rolelor. Cadrul trebuie sa fie dintr-un material rigid si durabil, care sa absorbe socurile, dar sa fie usor. Cadrul poate fi adaptat pentru 3, 4 sau 5 roti.

Sondaj

Care sunt cele mai spectaculoase trick-uri in skateboarding?