Merlin a inventat rolele, atasand 4 roti la patine
5/586
calendar_month 06 Feb 2012, 11:59
Fie ca le folosesti pentru a juca hockey, pentru a ajunge la magazine, sau pur si simplu pentru a trece in viteza pe langa oameni, rolele sunt unul dintre cele mai simple si frumoase mijloace de deplasare. Haideti sa aflam de unde a inceput toata aceasta poveste.

Ei bine, totul a inceput circa acum 250 de ani, in Belgia. Un barbat pe nume Merlin (fara legatura cu vrajitorul) a luat o pereche de patine si le-a atasat in partea de jos cateva roti. O idee buna, nu-i asa? Ei bine, geniul acesta, Merlin, a uitat sa faca si un sistem de franare pentru noua sa inventie.

La prima incercare pe role, a pierdut controlul acestora si a zburat intr-o oglinda foarte scumpa. Pe deasupra faptului ca a fost ranit destul de serios, au urmat si sapte ani de ghinion.

In ciuda acestui episod in care a fost implicat Merlin, tehnologia aceasta a avansat in continuare. Pana in 1840, rolele au devenit foarte populare in Germania. In Berlin a aparut chiar un bar in care ospataritele se miscau printer mese si serveau fiind incaltate cu role. La inceputul lui 1900, cand rolele au ajuns in Statele Unite ale Americii, acest sport a devenit imediat foarte popular si s-a raspandit cu o repeziciune uimitoare. Pana sa ajunga aici, rolele aveau deja o frana in partea din fata si erau de doua tipuri: cu patru sau cu sase roti.

In 1980, patinajul pe role a inceput sa capete forma si anvergura. Doi frati din Minessota au schimbat designul rolelor pentru a le putea folosi vara, pentru a se antrena la hockey. Ei au pus frana pe spate si au pus rolele in asa fel incat sa se deplaseze asa cum o faceau cu patinele pe gheata. Din aceste schimbari s-a nascut perioada moderna a acestui sport.

Marci de role precum Oxygen, Rollerblade si K2, sunt la fel de cunoscute precum firme celebre de imbracaminte. Hockeiul pe role este, in acest moment, unul dintre sporturile cucea mai mare dezvoltare din ultima vreme, in America de Nord. Rolele sunt acum folosite in sportul extreme practicat pe tevi si rampe, asa cum este si skateboarding-ul.

Cand va veti plimba cu rolele prin cartier, sa nu uitati niciodata sacrificiile facute de Merlin acum cateva sute de ani.