Intretinerea rotilor la role
5/577
calendar_month 04 Feb 2012, 15:33
Toate rotile se tocesc - unele mai rapid decat altele. Dar efectuand corect aceasta operatie de rotatie, veti putea prelungi viata rotilor si evident rolele vor merge mai bine.

In functie de diferiti factori ( suprafata, tipul rotilor, stilul tau de a merge cu rolele, etc. ) rotile se uzeaza neregulat. In orice caz daca efectuezi aceasta operatie de rotatie cand este nevoie iti vei petrece mai mult timp patinand k lumea si mai putin timp gandindu-te ca ar fi cazul sa-ti cumperi alte roti.

Din pacate nu exista o formula universala pentru a determina cand trebuie sa schimbi rotile intre ele. Aceasta depinde de fiecare individ in parte si de locul unde patinezi.

Deci ideea este sa-ti observi cu atentie rolele si sa pui la punct un program propriu de rotatie.
Pentru aceasta intoarce rolele cu rotile spre tine. Observa fiecare roata in parte si vezi care s-a uzat mai mult. De obicei se uzeaza partea dinspre interior a rotii. De asemenea se uzeaza mai mult rotile solicitate mai intens - depinde de stilul tau de mers. In fiecare caz in parte, dupa cateva rotatii succesive vei invata care este roata cea mai solicitata si care roti se uzeaza cel mai mult. Astfel vei sti cand rolele tale au nevoie de aceasta operatie de interschimbare a rotilor.

Trecand la fapte trebuie in primul rand sa-ti procuri uneltele necesare. De obicei acestea se gasesc intr-o mica trusa venita impreuna cu rolele, si anume doua chei imbus de marime 4.

Exista mai multe metode de rotatie dar toate se bazeaza pe aceeasi idee. Fiecare roata trebuie rotita cu 180 de grade, si rotile din fata si spate se inlocuiesc cu cele din mijloc. De asemenea se recomanda schimbarea rotilor de la o rola la alta.

Exista role cu 3, 4 si 5 roti. In toate cazurile numaratoarea incepe de la varf cu roata nr-ul 1 si se continua spre spatele rolei cu nr-ul 2, 3 si asa mai departe.

Incepi operatiunea prin asezarea rolei intre picioare cu fata in jos ( deci cu rotile in sus ). In primul rand slabesti suruburile primei roti, eventual slabind in acelasi timp din ambele parti. Apoi scoate axele tuturor celor 4 roti, pe rand si lasa rotile la locul lor ( sau daca nu stau fara axe, aseaza-le pe podea tinand cont de pozitia lor ) . Fa acelasi lucru si cu rola cealalta. Acum poti incepe schimbarea rotilor intre ele.

Pentru rolele cu 4 roti, schimba roata nr-ul 1 cu roata nr-ul 3 si roata nr-ul 2 cu roata nr-ul 4. Se recomanda in acelasi timp curatarea rotilor inainte de montare cu o carpa uscata. Dupa ce ai terminat aceasta operatie ( dar inainte de a strange suruburile ) mai uita-te odata daca ai pus rotile bine - eventual cu partea colorata spre exterior. Apoi poti strange la loc axele, dar nu prea tare. Invarte fiecare roata pentru a te asigura ca nu este stanjenita in rotatia sa.

Asta a fost tot!

Autor: Roadrunner

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?