Detalii tehnice despre rulmentii rotilor la role
5/589
calendar_month 06 Feb 2012, 13:17
Toate rolele folosesc rulmenti 608. Numarul acesta inseamna ca toti rulmentii fac parte din seria 600, cu un diametru interior ( al gaurii ) de 8 mm. Rulmentii 608 sunt folositi deasemenea pentru skateboarduri. Daca rulmentii au dupa cifra 608 litere ( de ex. "S", "Z", sau "SS", "ZZ" ) asta inseamna ca sunt rulmenti etansi sau dublu etanseizati. Literele "RS" inseamna ca rulmentii sunt etanseizati dar se pot desface pentru curatire - serviceable bearings.

Rulmentii pentru inlineskate recreational sunt de obicei unsi cu vaselina.

Iata cateva marci de rulmenti: Black Hole, Boca, Boss, Cyko, DF, Fafnir, FKD, Get Your Bearings, GMBH, GMN, Grizzly, Hyper, Kryptonics (Rusesti), M&A Smith Stealth, NHBB, NMB, Powell Swiss "Bones", RPM, Sonic, Terminator, Twincam si Yak.

Exista doua tipuri de rulmenti : etansi si neetansi. Cei etansi ( sealed ) au o garnitura de teflon sau de cauciuc si contin o vaselina foarte consistenta. Acestea ii protejeaza de apa si saruri. Inconvenientul acestor rulmenti este ca sunt mai scumpi si au o forta de frecare mai mare. Pe de alta parte au o viata mai lunga fara intretinere si pot fi folositi pe timp ploios.

Rulmentii neetansi se gasesc la majoritatea rolelor. Ei nu sant neprotejati, dimpotriva au un fel de armura care nu permite patrunderea murdariei, dar nu sunt rezistenti la praf si apa.

Rulmentii sunt cotati dupa o scala numita ABEC ( "Annular Bearing Engineering Council", annular inseamna circular ). Cu cat ABEC-ul este mai mare cu atat rulmentul este mai bun. ABEC se refera in special la precizia cu care este construit rulmentul, mai putin la materialele din care este facut.

Este o chestiune larg dezbatuta daca rulmentii ABEC-5 te fac sa mergi mai rpd decat cei ABEC-1. Precizia mai mare ( ABEC-5 ) nu determina o diferenta sesizabila la o viteza mica k a unui skater. De asemenea si cea mai mare precizie se va deteriora ajungand in timp la nivelul ABEC-1 sau chiar mai jos, datorita prafului, nisipului si uzurii normale a rulmentului. Aceste lucruri nu constituie un motiv sa nu-ti cumperi rulmenti ABEC-3 sau 5, mai ales ca acestia, spre deosebire de cei ABEC-1 pot fi desfacuti pentru a fi curatati.

In concluzie, nu atat ABEC-ul rulmentilor afecteaza performanta rolelor cat starea acestora ca dealtfel si starea rotilor sau a axelor.

Autor: Roadrunner

Sondaj

Ce preferi, mountain bike vara sau iarna, pe zapada?