Cum imi aleg rolele
5/575
calendar_month 04 Feb 2012, 15:22
Daca vrei sa te apuci de acest sport, primul si cel mai important pas este alegerea unui model de role potrivit pentru tine. Cu cat stii mai multe lucruri despre ce presupune o pereche de role, cu atat vei stii mai bine ce model sa alegi, potrivit nevoilor tale.

Marca rolelor - Printre reprezentantii tari care exista si in Romania enumeram Salomon, Oxygen, Rollerblade, Roxa, Fila, K2 si Roces.

Daca ai gasit role ca lumea la un pret care sa iti convina si care indeplinesc alte specificatii enumerate mai jos ai grija sa fie si una dintre marcile astea.

Rulmentii - Rulmentii sunt foarte importanti, fiind cei care contribuie si la viteza pe care o prind rolele tale. Rulmentii pot fi ABEC 1, ABEC 3, ABEC 5 si ABEC 7 (1-7 sunt grade acordate in functie de precizia cu care sunt realizati). Incepatorii ar trebui sa opteze pentru ABEC 3, dar avansatii ar trebui sa se gandeasca la 5 sau 7. La o luna de folosire a rolelor ar fi ideal sa nu uiti sa le ungi putin rulmentii.

Rotile - Diametrul rotilor are importanta cruciala. Rotile cu diametru mic sunt mai stabile si mai manevrabile, dar se rotesc mai incet. Daca stii deja sa mergi, diametrul indicat pentru roti este intre 78 si 82 mm. Rotile trebuie sa nu fie din plastic, ci din cauciuc sau, de preferinta, din silicon. Duritatea materialului este importanta si ea. Cele mai putin dure sunt mai elastice, dar vor dura mai putin.

Gheata - Testeaza foarte bine sistemul de prindere al ghetei inainte de a te decide sa o cumperi. Vezi daca te pot strange suficient de tare, pentru ca este foarte important sa iti prinda bine glezna, mai ales daca vrei sa prinzi viteza. Sunt de preferat ghetele cu catarame deoarece sunt mai usor de inchis. Pe de alta parte, cele cu sireturi tin mai bine piciorul si nu forteaza piciorul in partea din fata ca ghetele cu catarame. Este important ca gheata sa fie stransa pentru a proteja glezna.

Platina - Este foarte importanta portiunea care prinde rotile de gheata, numita platina. Aceasta ajuta la stabilitatea ta pe role. Ai grija si masoar-o cu o ruleta inainte de a cumpara rolele: trebuie sa aiba cel putin 270 mm.

Role pentru incepatori - Daca esti incepator si crezi ca vei avea mici probleme la inceput asigurate ca rolele pe care ti le cumperi au frana macar pe unul dintre picioare (exista modele fara frana, cu frana doar pe un picior sau pe amandoua). De asemenea, opteaza pentru role cu rotile de diametru intre 72 si 76 mm

Sondaj

Cat de des te uiti la stirile sportive la TV?