Zmeul si buggy-ul
6/608
calendar_month 07 Feb 2012, 21:50
Kite buggy-ul este un vehicul actionat de un zmeu puternic. Este un vehicul cu un singur loc, cu o roata mobila in fata si doua fixe in spate.

Pilotul sta in pe locul situat in mijlocul vehiculului si accelereaza sau incetineste viteza prin manevre diverse facute asupra zmeului.

Sportul care foloseste un zmeu si un buggy, se numeste kite-buggying.

Viteza maxima atinsa cu un kite buggy poate ajunge pana la 110 km/h.

Kite Buggy-ul a fost inventat de Peter Lynn din Noua Zeelanda. El a inventat si a utilizat pentru prima oara kite buggy-uri in ani `90.

Datorita utilizarii vantului pentru propulsie, kite buggyingul este similar yachtingului sau windsurfingului. De aceea, multe din terminologiile si tehnicile kite buggyingului sunt adoptate din aceste activitati.

Rotile din spate ale unui kite buggy sunt montate pe un ax, iar roata din fata este montata in capatul din fata al unei furci.

Locul pe care sta pilotul buggy-ului, este un scaun special, capitonat, comod si cu suport pentru spate. Este important ca locul pilotului de buggy sa fie cat mai comod, intrucat acesta are si rolul de a transfera forta de tractiune a zmeului, catre buggy.

Buggy-ul este actionat de un zmeu tractant, controlat de catre pilot. In mod normal, zmeul tractant nu este direct conectat la buggy. Zmeul, prin intermediul ancorelor sale, este tinut strans de catre pilot sau este legat de pilot printr-un ham.

Zmeul este folosit pentru a accelera buggy-ul, dar si pentru a frana. Buggy-ul in sine, nu are sistem propriu de franare.

Pentru oprirea rapida a buggy-ului, pilotul trebuie sa execute urmatoarele miscari:

- indreapta zmeul in afara zonei de actiune a vantului, in asa fel incat acesta sa zboare pe deasupra capului pilotului si sa inceteze de a mai tracta pe orizontala; aceasta manevra se face prin intoarcerea zmeului si indreptarea lui in directie opusa buggy-ului.

- intoarce buggy-ul la 180 de grade, executand miscari dintr-o parte in alta pentru a-l opri.

Cu putina practica, buggy-ul poate fi incetinit considerabil in numai cativa metri.

Autor: Ioana

Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?