Antrenamentul pentru maraton - II
6/624
calendar_month 02 Apr 2012, 10:54
Sa alergi la maraton nu este un lucru simplu, iar efortul sustinut din timpul competitiei cere un antrenament pe masura.

In prima parte a articolului am adus in discutie ritmul antrenamentului, perioadele de odihna si viteza cu care te antrenezi.

Tine cont in continuare de sfaturile urmatoare pentru a stii corect principiile de baza in antrenamentul pentru maraton:

Antreneaza-te in intervale

Un antrenament haotic si fara un scop precis nu numai ca nu te va ajuta in ziua cursei dar iti va da si organismul peste cap. Intervalele reprezinta cea mai eficienta metoda ca sa iti cresti viteza de antrenament, astfel incat sa termini cu bine maratonul, daca este prima ta competitie, sau, de ce nu, sa-ti imbunatatesti timpii, daca ai mai participat la maratoane pana acum.

Atentie la accidentari

Mai ales daca te antrenezi pentru prima oara pentru maraton, vei avea parte cu siguranta de lungi perioade de febra musculara, senzatii dureroase la nivelul musculaturii sau intinderi de ligamente. Foloseste cu incredere gelurile antiinflamatoare si alterneaza perioadele de aantrenament cu perioade de refacere musculara.

Insa invata din timp sa faci deosebirea intre o intindere de ligament si o ruptura, intre o febra musculara si o ruptura de muschi sau intre un schiopatat simplu si o entorsa.

Durerea este alta, intensitatea este mai mare, semnele clinice vizuale sunt mai puternice. Asa ca apeleaza la un consult medical cand inca problema e a￯￯caldaa￯￯, altfel risti sa stai pe bara in ziua cea mare.

Nu te baza doar pe picioare

Maratonul iti pune la lucru in special musculatura picioarelor si ele sunt principalele elemente pe care trebuie sa te bazezi ca sa termini cursa, insa nu fa greseala sa ignori restul corpului.

Pentru ca rezultatele sa fie unele satisfacatoare trebuie sa te poti baza in egala masura pe coloana vertebrala si pe musculatura din jurul ei, pentru asigurarea unei posturi optime in timpul alergarii.

Nu forta antrenamentele pana in ziua maratonului

Exact cum elevilor li se recomanda ca in seara de dinaintea examenului sa nu mai invete nimic pentru a avea mintea odihnita a doua zi, asa si recomandarea medicilor este ca organismul sa fie lasat se se odihneasca cu o zi inainte de maraton si antrenamentele reduse cu o saptamana inainte de cursa.

Mult succes!

Sondaj

Ai cumpara o motocicleta noua ca incepator, sau una sh?