Sfaturi in caz de fracturi
6/610
calendar_month 07 Feb 2012, 23:18
Fracturile
Tipuri de fracturi


O fractura sau ruptura poate fi cauzata de suprasolicitare, violenta externa sau presiune. Persoana care acorda primul ajutor trebuie sa fie in stare sa deosebeasca o fractura inchisa de una deschisa. Pielea peste o fractura inchisa nu este strapunsa, in timp ce pielea din jurul unei fracturi deschise este strapunsa. Rana poate fi cauzata de o forta externa sau de fragmentele osului care forteaza iesirea prin piele.

Simptome ale fracturilor
Toate fracturile produc durere, umflarea suprafetei respective si conduc la reducerea miscarii. Anumite fracturi pot cauza modificarea culorii pielii, datorita sangerarii de sub piele. Urmatoarele indicii ne conduc la depistarea fracturilor/rupturilor:
- pozitie nefireasca ;
- miscare nenaturala ;
- brat sau picior scurtat.
Daca aveti indoieli asupra unei posibile fracturi, tratati traumatismul ca si cum ar fi o fractura.

Primul ajutor in cazul fracturilor
- acoperiti rana si opriti sangerarea ;
- imobilizati, pe cat posibil, partea accidentata ;
- preveniti intreruperea circulatiei ;
- transportati cu atentie accidentatul la spital sau medic ;
- daca fractura este deschisa, acoperiti rana si inecrcati sa opriti sangerarea.

Este necesara cat mai putina miscare.
Fractura unor oase si rupturi in apropierea incheieturilor se produce din cauza rezistentei insuficiente. Este vorba, in mod special, defracturile oaselor lungi, cum ar fi cele ale piciorului sau coapse, bratului si antebratului. Este necesar sa se mentina fractura cat mai fixa. De asemenea, poate fi nevoie de ajutor suplimentar, pentru imobilizarea cu atele, daca accidentatul trebuie transportat altfel decat cu ambulanta.

Imobilizarea cu atele.
O atela functioneaza ca un suport. Daca persoana ranita trebuie sa fie transportata pe o distanta lunga pana la masina, atela trebuie sa fie adaptata acestei situatii.

Criteriile de care trebuie sa se tina cont la imobilizarea cu atele:
- atela trebuie sa fie sufficient de lunga, pentru a acoperi atat zona de deasupra, cat si cea de sub fractura ;
- pentru a evita stransoarea si frecarea, captusiti atela ;
- evitati intreruperea circulatiei ;
- atela trebuie sa fie rigida ;
- atela nu trebuie sa fie prea grea.
In situatia in care lipseste echipamentul necesar, persoana care acorda primul ajutor trebuie sa faca apel la fantezie si sa improvizeze.

Ca material pentru atela, se poate folosi:
- cartonul ;
- metalul ;
- plasticul ;
- paturile (infasurate) .

Prevenirea intreruperii circulatiei.
In afara de oprirea hemoragiei, este, de asemenea, important sa prevenim intreruperea circulatiei.

Transport.
Asa cum s-a mentionat anterior, persoana care acorda primul ajutor trebuie sa aiba grija ca accidentatul sa se miste cat mai putin in timpul transportului.

Tratamentul diverselor tipuri de fracturi.

Fractura soldului.
Daca transportul la medic sau spital este lung si dificil, atela trebuie fixata pe partea laterala exterioara a piciorului, de la zona axilara pana la talpa piciorului. Partea laterala interioara a piciorului trebuie sa fie imobilizata, de la radacina coapsei pana la talpa.

Este important sa capitonati bine atela. Cand transportul este scurt si simplu, sau cand asteptati sosirea ambulantei este sufficient sa sprijiniti persoana accidentata cu paturi sau perne, astfel incat piciorul sa fie intr-o pozitie fireasca si stabila (usor indoit).Hemoragia la un sold fracturat poate fi substantiala. Chiar si o fractura inchisa poate provoca o pierdere de sange, de pana la 1 - 2 litri, determinand astfel pericolul unei intreruperi a circulatiei.

Fractura membrului inferior.
Un picior rupt trebuie sa fie imobilizat in atele, de la degete la sold. Laba piciorului trebuie sa fie sprijinita sufficient. Este important ca atela sa fie capitonata.

Fractura labei piciorului si a gleznei.
Fracturile labei piciorului si gleznei trebuie imobilizate de la degete pana la genunchi. Nu este intotdeauna necesar sa imobilizam o glezna rupta cu o atela rigida. Un bandaj gros poate constitui un suport sufficient.

Fractura bratului.
O fractura a bratului poate fi tratata prin asezarea antebratului intr-o esarfa si bandajarea stransa langa corp.

Fractura antebratului si a incheieturii mainii.
Daca distanta pana la medic sau spital este mica, asezati bratul intr-o esarfa si imobilizati-l strans langa corp. Daca distanta este mare, asezati o rola de bandaj in palma mainii, astfel incat sa ramana intr-o pozitie fireasca, iar bratul prindeti-l cu o esarfa.

Fractura degetelor.
In cazul fracturarii unuia sau a mai multor degete, asezati bratul intr-o esarfa.

Fractura de clavicula.
O persoana cu clavicula fracturata are umarul intr-o pozitie atarnand, usor inainte si in jos.
Fractura se trateaza prin asezarea bratului intr-o esarfa si bandajarea lui strans, langa corp.

Fracturile costale.
Fracturile costale provoaca dureri violente in timpul inspiratiei, tusei, etc. o fractura inchisa nu necesita un prim ajutor special, cu exceptia situatiilor in care exista dureri. Daca fractura este deschisa, rana trebuie tratata.

Fracturile costale, atat cele deschise, cat si cele inchise pot provoca leziuni ale cutiei toracice, plamanilor si ale vaselor de sange. Acestea s-ar putea sa nu fie vizibile, dar accidentatul poate scuipa sange si spuma de sange, usor colorata.

Fractura catorva coaste poate fi serioasa si poate avea drept urmare oprirea respiratiei.
Asezati un bandaj in jurul cosului pieptului, pentru mai multa stabilitate si pentru alinarea durerii.

Traumatisme ale gatului.
Traumatismele gatului pot avea loc ca urmare a accidentelor de masina, caderilor, scufundarilor etc. Persoana care acorda primul ajutor adesea gaseste victima la volan, cu capul usor inclinat inainte.

Daca accidentatul nu respira, asigurati-va ca sunt deschise, caile de acces al aerului si aduceti capul intr-o pozitie verticala, fireasca. Daca persoana tot nu respira, prima urgenta este sa I se faca respiratia artificiala.

Persoana accidentata trebuie scoasa cu multa grija din masina. Tot tratamentul trebuie facut cu cea mai mare grija, pentru a evita complicatiile ulterioare sub forma paraliziilor.

O persoana constienta, care are gatul rupt, in mod automat va simti o contractura reflexa a muschilor, asa incat capul va fi tinut intr-o anumita pozitie. Sustineti capul cu perne sau haine. Nu incercati niciodata sa indreptati capul unei personae constiente.

Lovitura "sfichiuire de bici" este un traumatism al gatului, care se produce usor in cazul coliziunilor din spate. Corpul este impins inainte, iar capul este aruncat inapoi. Gatul poate avea de suferit. Simptomele sunt marcate prin dureri de gat. Accidentatul trebuie sa fie examinat de un medic.

In cazul accidentarii gatului, ridicarea se face pe o targa improvizata, confectionata din haine.
- 2-3 persoane vor ridica picioarele si corpul persoanei accidentate, incercand sa tina corpul cat se poate de intins.
- 1 persoana sustine capul. Sustineti capul intre maini si ridicati-l odata cu cei care ridica corpul persoanei accidentate.

Fractura de coloana.
O fractura a coloanei vertebrale este periculoasa, deoarece poate afecta maduva, ceea ce poate avea ca rezultat paralizia partii inferioare a corpului. Trebuie sa verificati reactiile persoanei accidentate, la atingere.

In timpul transportarii si al miscarii, coloana vertebrala trebuie sa stea cat mai nemiscata. Asezati un sul mic, facut din haine, sub scobitura spatelui. Daca persoana accidentata prezinta o arcuire a spatelui, nu incercati sa o indreptati. Asezati accidentatul pe o suprafata rigida.

Traumatisme craniene.
Traumatismul cranian poate conduce la pierderea cunostintei, de diferite grade. O fractura deschisa este evidenta cand la cap, in zona fracturii, exista o rana. Hemoragia din ureche, nas si gura pot fi indicii ale unui traumatism cranian.

Primul ajutor in cazul unui traumatism cranian.
- bandajati fractura daca este deschisa ;
- daca urechea sangereaza, acoperiti-o cu un bandaj curat, dar nu incercati sa opriti hemoragia ;
- observati respiratia si, daca este cazul deschideti caile de acces al aerului ;
- accidentatul trebuie sa fie culcat pe o targa plana in timpul transportului.

Folosirea corespunzatoare a castii va poate ajuta sa evitati multe dintre traumatismele grave ale capului, care se produc in timpul accidentelor de motocicleta. Cu toate acestea, casca nu poate intotdeauna sa va protejeze in timpul accidentelor si, adeseori, se produc multiple traumatisme craniene care pot conduce la pierderea cunostintei.

Unele casti au viziere si daca o persoana lipsita de cunostinta respira inauntrul vizierei inchise, va inspira aer expirat. Exista difetite modalitati de a deschide o viziera, iar cand se reuseste acest lucru fiti atenti sa nu traumatizati gatul persoanei accidentate prin miscari necorespunzatoare.
Daca este necesar sa aplicati metoda respiratiei artificiale, indepartati mai intai casca.

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?