Masuri elementare de prim ajutor

calendar_month 07 Feb 2012, 23:40
In cazurile normale, se poate sta atarnat fara probleme, cu conditia repozitionarii corpului la intervale constante de timp din momentul cand pozitia devine incomoda. Repozitionarea elimina strangularea circulatiei sangvine.
Daca o persoana atarna si nu se misca, isi poate pierde constiinta in doar cateva minute, iar fara o interventie rapida poate muri.
O lovitura la cap (in urma unei caderi sau din cauza impactului cu un obiect in cadere) sau o urgenta medicala (lesin, probleme cu inima) pot conduce la cazul de atarnare inconstienta.
Prin urmare, este necesara interventia rapida a coechipierului, intrucat sunt disponibile doar cateva minute. Daca este posibil, ranitul poate fi coborat in regrupare sau pe o platforma intermediara. Daca nu, salvarea devine mai dificila, intrucat coechipierul trebuie sa coboare in rapel sau sa urce pe coarda langa ranit.
Doua reguli de baza pentru cazul ranirii unei persoane, avand ca urmare durerea si socul:
- nu se va administra nici un fel de medicament (morfina, tranchilizante, aspirina, etc.)
- se va pansa, imobiliza, impacheta, instala, transporta ranitul cu suficienta grija pentru a reduce suferinta la minimum.
Nu se dau bauturi alcoolice unui ranit. In lupta contra frigului se pot utiliza pe cat posibil bauturi calde in cazul unui ranit in stare constienta fara soc si fara traumatisme abdominale.
Netransportabili sunt cei cu stop respirator; se incearca mai intai respiratia artificiala.
Pentru o persoana aflata in stare de soc problemele sunt mai dificile intrucat cu mijloace nespecializate este aproape imposibila tratarea socului. Este posibila doar plasarea picioarelor victimei mai sus si aplicarea unui pansament compresiv peste picioare.
Transportul
In caz de coma trebuie reduse la minimum preparativele si ingrijirile generale si sa se faca transportul cat de repede posibil.
- ranitul trebuie ferit de frig si de dureri
- se controleaza respiratia: se va evita asfixia prin inghitirea limbii sau voma
- se controleaza circulatia
- in caz de hemoragie: se va folosi si verifica pansamentul sau garoul
- in caz de ranire la piept: pozitia semiasezat
- in caz de ranire la abdomen: pozitia culcat cu genunchii usor ridicati
- in caz de ranire la coloana vertebrala: se culca ranitul pe un plan dur
- in caz de ranire la craniu: se culca ranitul pe spate, in pozitie joasa si bine imobilizat, un picior indoit din genunchi
- in caz de ranire la picioare: se transporta ranitul cu capul spre vale
- in caz de soc: capul victimei trebuie sa fie orientat catre partea de sus a pantei
-in caz de fracturi costale: nu se imobilizeaza in nici un mod fractura!
Resuscitarea cardio-respiratorie
Se recomanda ca metoda de respiratie artificiala binecunoscuta metoda gura la gura. Pentru o determinare corecta a faptului daca accidentatul respira sau nu, se va lipi urechea peste gura sau nasul victimei.
Succesul reanimarii este conditionat de trei imperative:
- rapiditatea interventiei. O victima rareori revine la viata daca nu a respirat timp de 5 minute.
- necesitatea unei bune permeabilitati a cailor respiratorii superioare prin impiedicarea limbii de a intra in faringe si a obtura aceste cai.
- continuarea efortului de reanimare.
Reanimarea trebuie continuata pana cand victima isi regaseste propria sa autonomie respiratorie si circulatorie sau pana la constatarea decesului de catre un medic. Resuscitarea se repeta timp de minim o jumatate de ora, in unele cazuri abandonandu-se abia dupa mai multe ore (trazniti, hipotermi).
Resuscitarea nu se face cu pauze ci intr-un un ritm bine determinat, cum ar fi 10-12 insuflari pe minut.
Se recomanda ca metoda de respiratie artificiala binecunoscuta metoda gura la gura. Pentru o determinare corecta a faptului daca accidentatul respira sau nu, se va lipi urechea peste gura sau nasul victimei.
Inainte de a incepe respiratia, se vor degaja caile respiratorii prin hiperextensia capului, luxarea anterioara a mandibulei, etc. Respiratia gura la gura este executata corect daca toracele se destinde cu minim 3-4 cm. Intre doua insuflari caile respiratorii trebuie lasate libere pentru ca aerul sa iasa spontan afara prin elasticitatea cutiei
In caz de stop respirator si cardiac, respiratia artificiala nu este suficienta si trebuie insotita de masajul cardiac extern.
Fracturi, luxatii, entorse
Entorsa reprezinta elongarea sau ruptura unor ligamente, indeosebi a genunchiului sau a gleznei. Poate fi usoara sau grava. O entorsa usoara, cu umflare slaba si care mai permite o miscare satisfacatoare a articulatiei, se trateaza cu un bandaj simplu.
Daca umflatura este importanta si apare aproape imediat, insotita de dureri mari, leziunea trebuie tratata la fel ca o fractura, cu imobilizare si transport.
Luxatia reprezinta deplasarea unei articulatii in afara pozitiei sale normale. Nu trebuie redusa decat de un medic. Luxatia se imobilizeaza in pozitia cea mai putin dureroasa, de regula asa cum a fost gasita, oricat de ciudata ar fi. In nici un caz nu se pune in ax sau nu se tractioneaza!
Imobilizarea membrelor se face cu atele. La nevoie atelele se pot improviza, dar cel mai simplu este de a lega piciorul fracturat de cel sanatos.
Trusa de prim-ajutor
Prezentam componenta minima a unei truse de prim-ajutor, ce trebuie luata in traseele lungi:
- pansament sau comprese sterile + leucoplast;
- aspirina;
- algocalmin;
- betadina;
- vata;
- alifie impotriva durerilor musculare (optional);
Autor: Florian Mastacan
Noutati
Sondaj