În linii mari, regulile de circulație pe care trebuie să le respecte un motociclist sunt cele valabile pentru toți participanții la trafic. Cu toate acestea, având în vedere că există diferențe esențiale între a conduce un autoturism și o motocicletă, legislația are prevederi specifice pentru această categorie de participanți la trafic.
Casca de protecție este obligatorie
În primul rând, un motociclist este obligat să poarte cască de protecție pe timpul deplasării pe drumurile publice. Casca trebuie să fie omologată, deci special concepută pentru această activitate. De asemenea, pasagerul are aceeași obligație. Casca specială pentru această categorie de participanți la trafic are elemente de siguranță, care pot atenua șocul în situația în care se pierde controlul motocicletei.
De asemenea, este recomandat ca motocicliștii să poarte îmbrăcăminte de protecţie concepută special în acest scop, pentru o siguranță sporită. Astfel, echipamentul motociclistului ar trebui să fie format din bocanci care să acopere gleznele, pantaloni cu protecţii la genunchi şi şolduri, geacă prevăzută cu protecţii și mănuşi. În magazinele specializate să găsesc echipamente pentru sezonul rece și cald.
Luminile de întâlnire trebuie folosite în permanență
Luminile de întâlnire trebuie folosite pe toată durata deplasării motocicletei pe drumurile publice. În cazul autoturismelor, spre exemplu, luminile trebuie aprinse doar pe autostrăzi, drumurile expres și drumurile naționale europene.
Alte reguli
Un motociclist trebuie să evite întotdeauna să circule în paralel cu autoturismele sau alte vehicule din trafic, întrucât riscul de accidente este foarte mare. Astfel, un șofer care vrea să schimbe direcția de mers poate face acest lucru fără să își dea seama că în stânga sau în dreapta lui se află un motociclist și astfel să se producă un impact.
Un motociclist va fi tentat deseori să „taie” curbele, însă acesta este un comportament periculos, care implică riscuri atât pentru el, cât și pentru ceilalți participanți la trafic. În aceste situații, vizibilitatea celorlalți scade, iar riscul de accidente crește exponențial.
Permisul de conducere
Conform Codului Rutier, pentru motocicletele cu sau fără ataș cu puterea de peste 50 kW (categoria A), permisul de conducere poate fi obținut cel mai devreme la 20 de ani, cu condiția ca persoana să aibă experiență de cel puțin 2 ani de conducere a unei motociclete din categoria A2. În cazul în care persoana n-a mai condus o motocicletă, trebuie să aibă 24 de ani împliniți pentru obținerea permisului de conducere.
Foto: Unsplash