Eveniment internațional de film fantastic deja devenit tradițional la Brașov, Dracula Film Festival se va întoarce în acest an cu o nouă ediție, între 25 și 29 octombrie 2023.
Inclus în 2021 de către Dread Central pe lista The Best 50 Horror Festivals in the World, festivalul inedit organizat în România se dezvoltă de la an la an, oferind tot mai multă diversitate și atrăgând interes tot mai mare din partea publicului.
Conform website-ului oficial, Dracula Film Festival reprezintă un festival competițional în cadrul căruia sunt proiectate anual filme horror, SF, supranaturale, thriller sau fantasy. Există categorii principale: competiție lungmetraj internațional și competiție scurtmetraj.
Începând cu anul 2016, când s-a organizat ediția cu numărul 4, Dracula Film Festival a mai adăugat o secțiune numită Dracula Digital. Tinerii au astfel posibilitatea de a se apropia și mai mult de lumea filmului, lor fiindu-le dedicată această competiție specială. Se cultivă în acest mod noi talente în cinematografia din România din rândul tinerilor pasionați de film și de fotografie.
Dracula, un brand cu rezonanță românească
Cu mai bine de un deceniu în urmă, Dracula Film Festival a exploatat astfel, prin denumire, o valoare prea puțin asociată cu brandul de țară al României. Dracula, personajul fantastic înfricoșător creat de scriitorul irlandez Bram Stoker în romanul publicat în anul 1897, are fără îndoială ADN românesc.
Scriitorul a plasat acțiunea fictivă în România, în zona Transilvania, deși nu a vizitat niciodată țara noastră. Cercetarea sa amănunțită a făcut ca fantezia să se combine cu elementele geografice și cu părți din adevărul istoric, rezultând o poveste iubită de public.
Adevărul este că, la nivel internațional, România este asociată cu mitul vampirilor din Transilvania, cu imaginea lui Dracula și legătura acestuia cu domnitorii Vlad Țepeș și Vlad Dracul. O serie de coincidențe plus măiestria scriitorului Bram Stoker au oferit României un cadou pe care țara noastră în folosește însă mult prea puțin, consideră mulți specialiști în turism și branding în general.
În acest context, putem aminti și o altă marcă românească din domeniul divertismentului, în cu totul altă categorie. Vlad Cazino este primul cazino online autohton, licențiat pe plan local, creat pentru publicul român de către o companie de specialitate cu multă experiență la nivel internațional. Gazda platformei cu sloturi și jocuri de ruletă, blackjack și baccarat cu dealeri live este chiar un vampir prietenos, Vlăduț (inspirat din mitul lui Dracula), desenat într-un mod comic. Astfel de inițiative vin cu siguranță în sprijinul divertismentului modern, apreciat online și offline.
Horror, SF, fantasy, experimental și thriller
Ioan Big, directorul Dracula Film Festival, a explicat pentru Zile și Nopți că evenimentul, inițiat cu 11 ani în urmă, "s-a născut din pasiune şi nu din ambiţie, din pasiunea pentru toate formele de Pop Culture şi entertainment care pot genera experienţe memorabile. Povestea a început cu simpla dorinţă de a oferi publicului o evadare de câteva zile în spaţiul fanteziei prin intermediul unei culegeri de poveşti cinematografice care să satisfacă o gamă cât mai largă de gusturi personale".
Obiectivul principal al Dracula Film Festival a rămas acela de a se promova filmul fantastic sub absolut toate formele sale de declinare narativă şi estetică - horror, SF, fantasy, experimental sau thriller, cu abordare arthouse sau consumeristă.
"De la scurtmetraje ale unor actori populari ca Dorian Boguţă sau Andrei Huţuleac, premiate în DFF cu Vladutz Trophy înainte ca aceştia să atragă atenţia ca regizori, prin filme ca Urma sau #dogpoopgirl, până la producţii avangardiste proiectate la noi şi ulterior premiate în zeci de festivaluri, precum Fornacis al Auréliei Mengin sau Vortex al lui Christophe Karabache, a experimenta şi a descoperi sunt, cred eu, verbele ce definesc Dracula Film Festival, din perspectiva publicului", a mai spus Ioan Big. Informații la zi despre organizarea Dracula Film Festival 2023 pot fi urmărite pe sursele oficiale online administrate de organizatori.