7 moduri eficiente de a-ti imbunatati performantele sportive
7/726
calendar_month 22 Mar 2022, 00:00
Acum este mai simplu ca niciodată să-ți îmbunătățești performanțele sportive, dacă asta este ceea ce îți dorești. Sportivii de astăzi fac lucruri ce altă dată păreau imposibile, ca urmare a evoluției tehnologiei și a noilor metode de antrenament. Însă, de unde ar trebui să începi pentru a-ți asigura reușitele ca sportiv? Iată mai jos șapte moduri de îmbunătățire a performanțelor tale sportive, printr-o utilizare cât mai eficientă a timpului tău.

1. Diversifică-ți antrenamentele

Exercițiile funcționale sunt o bază excelentă și ar trebui să facă întotdeauna parte din antrenamentele tale. Practic, scopul acestor exerciții este acela de a antrena mușchii pe care îi vei folosi în timpul jocului. Nu doar că îți pot condiționa corpul să reacționeze la diferite situații, dar pot face foarte multe pentru a preveni leziunile musculare.

Pe lângă exercițiile funcționale, însă, este important să variezi lucrurile din când în când. Efectuând aceleași exerciții zi de zi, săptămână după săptămână, nu este cel mai bun mod de a-ți atinge potențialul maxim. Corpul tău se va obișnui cu același tip de stimulare, iar acest lucru va duce la o linie dreaptă în ceea ce privește rezultatele tale. Așadar, este recomandat să-ți diversifici antrenamentele la fiecare două sau trei săptămâni.

2. Monitorizează-ți performanțele în timpul antrenamentului

Monitorizarea performanței în timpul unui antrenament este o modalitate excelentă de a te determina să mergi mai departe și de a atinge țeluri noi. Datele concrete te vor ajuta să-ți urmărești progresul într-o anumită activitate sau în timpul unui antrenament.

Tehnologia modernă face ca monitorizarea performanțelor sportive să fie incredibil de ușoară. Ceasurile și brățările fitness pot acționa ca un centru informațional din acest punct de vedere, înregistrând constant diverși parametri ai mișcărilor tale. Un dispozitiv inteligent este capabil să măsoare distanța de alergare, ritmul cardiac, repetările exercițiilor și multe altele. Transferă aceste date pe computer, tabletă sau smartphone și le vei putea, astfel, analiza în detaliu.

3. Hidratarea adecvată trebuie să fie o prioritate pentru tine

A rămâne hidratat în timpul unui antrenament este un lucru de la sine înțeles. Deshidratarea se poate produce ușor, indiferent de tipul de sport sau de antrenament pe care îl practici, prin pierderea lichidelor prin transpirație. Pe măsură ce faci exerciții, mușchii tăi produc căldură. Acest lucru crește temperatura corporală, iar transpirația este pur și simplu tentativa organismului tău de a se răcori.

Este recomandat să bei între 0.5 și 1 litru de apă pe oră, în timpul unui antrenament. De asemenea, e necesar să bei suficientă apă și înainte și după antrenament. Înainte, pentru a te asigura că corpul tău este suficient de hidratat pentru a produce transpirație, iar după, pentru că apa ajută la recuperarea organismului după efort.



4. Alocă suficient timp pentru recuperare

Procesul de recuperare este la fel de important ca și antrenamentul în sine, din mai multe motive. În primul rând, ajută la prevenirea apariției leziunilor, căci mușchii tăi au nevoie de timp pentru a-și reveni. Lipsa unei recuperări adecvate este una dintre cele mai frecvente cauze ale rupturilor musculare și leziunilor grave.

În al doilea rând, trebuie să-ți refaci stocul de energie. Glicogenul muscular, sursa de energie a mușchilor tăi, se consumă în timpul exercițiilor fizice. Alocă-ți timp suficient pentru a-l reface.

5. Antrenează-ți creierul

Antrenamentul creierului este una dintre cele mai eficiente moduri de a-ți îmbunătăți performanța sportivă și de a câștiga un avantaj față de competiție. Majoritatea sporturilor se bazează în mare măsură și pe abilitățile mentale. Exercițiile de performanță cognitivă sunt efectuate de sportivi profesioniști din întreaga lume pentru a ajuta la îmbunătățirea timpilor de răspuns, acuratețea vizuală, memoria și așa mai departe.

6. Alimentează-te corect

Îmbunătățirea performanței sportive poate fi foarte simplă, dacă consumi alimentele potrivite. Când îți planifici mesele, este important să eviți zaharurile și carbohidrații simplii. În schimb, alege alternative mai sănătoase, precum carbohidrații complecși. Carbohidrații complecși, precum alimentele din grâu integral sau legumele sănătoase se descompun lent, reglându-ți glicemia și menținând indicele glicemic relativ scăzut. Vei avea, astfel, o sursă constantă de energie pe tot parcursul zilei.

7. Ia în considerare adăugarea unor suplimente alimentare la dieta ta

Uneori, nu poți obține toți macronutrienții esențiali de care ai nevoie numai din mesele tale. Suplimentele alimentare oferă acele vitamine și minerale importante pentru a menține toate funcțiile corpului sub control. Acestea îți pot oferi o doză sănătoasă de vitamine A, C, D, E, B12 și multe altele. În plus, includ minerale esențiale precum fier, calciu, zinc și magneziu.

Există o gamă largă de suplimente alimentare pentru sport și nutriție pe care le poți încerca. Acestea sunt destinate în mod special performanțelor sportive și sunt perfect sigure și legale pentru tine.

În timpul rutinei de antrenament, suplimentele ergogenice sunt o opțiune bună. Acestea oferă un plus de energie, neutralizează acumularea de lichid limfatic și măresc aportul de oxigen către mușchii tăi. Există, de asemenea, suplimente alimentare care ajută la construirea mușchilor. Acestea îmbunătățesc procesul de sinteză a proteinelor musculare, ceea ce are drept rezultat mai multă forță și mai mult volum.

Deși suplimentele alimentare nu sunt obligatorii, ele pot face multe pentru a te ajuta să obții rezultatele la care aspiri.

Suraas foto: pixabay.com

Sondaj

Ce consideri indispensabil in echipamentul de drumetie?