5 substante din jurul nostru care ne afecteaza sanatatea. Cum le poti evita
8/800
calendar_month 28 Feb 2024, 12:20


Suntem expuși în mod constant la tot felul de substanțe dăunătoare și chiar toxice, care, pe termen lung, pot avea efecte asupra stării de sănătate. Unele sunt pur și simplu imposibil de evitat - poluarea exterioară, gaze de eșapament etc. - pentru că asta ar însemna să ne închidem în case sau să ne mutăm în zone izolate, la mare distanță de orice localitate, dar în cazul altora o putem face cu un pic de disciplină. Ține exclusiv de noi să eliminăm din viața noastră anumiți factori care își vor pune amprenta asupra stării noastre în viitor.

Iată 5 substanțe din jurul nostru care ne afectează sănătatea și cum le putem evita:

Fumul de țigară

Fumul de țigară conține substanțe extrem de dăunătoare atât pentru fumătorii activi, cât și pentru cei pasivi - persoane care stau în imediata apropiere a celor care fumează. Gudronul, substanța chimică care se produce atunci când tutunul este ars, conține majoritatea substanțelor chimice care cauzează cancer și alte probleme grave de sănătate. Toți fumătorii știu că ar trebui să renunțe la obicei, din cauza riscurilor mari pentru sănătate, însă dependența este greu de gestionat. Însă această dependență este dată de nicotină, substanța cea mai puțin dăunătoare dintr-o țigară. Iar nicotina poate fi administrată în continuare, prin intermediul produselor de vapat - o alternativă cu 95% mai puțin nocivă decât fumatul clasic.

Aluminiul

Aluminiul este prezent în mod natural în mediul înconjurător și multă vreme a fost considerat inofensiv pentru sănătate. Însă a ajuns să fie utilizat la scară largă, fiind prezent în majoritatea produselor de consum. Studiile au dovedit că, în anumite concentrații, aluminiul poate fi dăunător pentru sănătate, prezentând riscuri ridicate pentru anumite boli cum sunt cancerul la sân, Alzheimer, tulburări neurologice. Cel mai frecvent este prezent în deodorantele antiperspirante, dar și în alte produse cosmetice, cum ar fi creme sau lacuri de unghii. Cunoscând aceste riscuri, marile companii fie l-au eliminat din procesul tehnologic, fie au început să producă game din care a fost eliminat aluminiul.

Pesticidele

Intrăm în contact cu pesticidele mult mai des decât ne putem imagina. Fiind utilizate pentru eliminarea insectelor dăunătoare, aproape toate fructele și legumele pe care le cumpărăm din magazine și chiar din piață au intrat în contact cu pesticidele. Prin urmare, fie alegem să ne facem cumpărăturile din surse sigure, care nu folosesc aceste substanțe, fie spălăm temeinic tot ce cumpărăm. Pesticidele conțin substanțe chimice cu potențial toxic, în mod special pentru copii sau bătrâni.



Teflonul

Este substanța care oferă aderență tigăilor și care poate deveni toxică pentru om atunci când este supusă unui tratament termic ridicat. Vasele cu teflon sunt considerate sigure pentru gătit atâta vreme cât temperaturile nu depășesc 260 de grade Celsius. La temperaturi mai ridicate, stratul de teflon de pe tigăi sau alte vase se poate descompune, eliberând astfel vapori toxici, potrivit Health Line.

Plasticul

Produsele din plastic au în compoziție aditivii chimici cu efecte negative asupra mediului și sănătății umane. Plasticul este prezent peste tot și îl regăsim în PET-uri, ambalaje pentru alimente sau alte produse de larg consum. Spre exemplu, utilizarea repetată a PET-urilor crește riscul de dezvoltare a bacteriilor. Anumiți compuși chimici din alte produse din plastic pot afecta sistemul nervos central, plămânii, ficatul sau rinichi. Este de preferat să evităm pe cât posibil utilizarea plasticului, să alegem produse ambalate în sticlă sau hârtie și să renunțăm la utilizarea vaselor din plastic acasă.

Foto: Pixabay



Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?