Waitomo - pestera licuricilor
4/469
calendar_month 14 Iun 2012, 14:41
Aceasta pestera situata in North Island (Noua Zeelanda) este cunoscuta in intreaga lume pentru o caracteristica extrem de neobisnuita: mii de viermi bioluminescenti din specia Arachnocampa luminosa traiesc in adancurile ei.

Acesti viermi unici in Noua Zeelanda emit o lumina slaba, albastruie, in zona cozii, pentru a atrage hrana. Ei se gasesc cu miile in interiorul pesterii, atarnati de tavan cu ajutorul unor fire de matase.

Grupurile de mii de exemplare creeaza o lumina usor de remarcat chiar si de la mare distanta Vizitatorii pot ajunge la pestera dupa parcurgerea unui traseu de 45 de minute, in compania unui ghid.

Prima explorare a pesterii Waitomo s-a facut in anul 1887, de catre inspectorul englez Fred Mace E￯i cA￯petenia maori locala Tane Tinoraua, dupa ce acestia au patruns in pestera cu ajutorul unei plute de-a lungul cursului apei care cobora in subteran.

Singura lumina aflata asupra lor era data de cele cateva lumanari, insa odata ajunsi in interior au avut parte de o adevarata revelatie.
In intunericul dens din pestera au observat mii de luminiE￯e aflate deasupra capetelor lor. Larve minuscule, strA￯lucitoare, suspendate de tavanul pesterii, formau un adevarat cer instelat bioluminescent.

Aici stau suspendate laolalta larvele licuriciului clasic a￯￯ Lampyridae, larvele unei specii de gandac Phengodidae, precum si cele ale Arachnocampei, o specie de tantar a￯￯ ciuperca. Acestia din urma sunt raspunzatori pentru lumina din pestera.

Vizitarea la scara larga a pesterii Waitomo a inceput in anul 1889, dupa ce capetenia Tinorau a organizat primele excursii in interior, pentru turisti.

https://


Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?