Termeni speologie - litera B
calendar_month 30 Mai 2012, 09:55
Acest mini dictionar speologic este adresat atat celor care de abia descopera tainele speologiei cat si celor cu state vechi si care doresc sa-si reimprospateze memoria.
Bazin hidrografic - formatiune care datorita conformatiei sale adancite aduna apele pluviale si cele provenite din topirea ghetarilor si a zapezii. Acesta va cuprinde cursul de apa principal impreuna cu toti afluentii sai.
In speologie intalnim termenul legat de cadastrul pesterilor,bazinul hidrografic fiind principalul criteriu dupa care se efectueaza aceasta inventariere.
Bazin hidrologic a formatiune care datorita conformatiei sale adancite aduna apele pluviale, cele provenite din topirea ghetarilor si a zapezii, precum si apele subterane.
Biospeologie a stiinta care studiaza ecosistemul vietuitoarelor din pesteri.La noi in tara s-a remarcat Emil Racovita, el fiind cel care in 1920 a infiintat Institutul de Speologie din Cluj si totodata cel care a intreprins numeroase studii biospeologice, construind si primele laboratoare subterane.
Busola a instrument de navigatie ce are ca scop determinarea directiei relativ la polii magnetici ai Pamantului. Ea este prevazuta cu un ecran pe care sunt afisate cele 4 puncte cardinale, nord, sud, est si vest.
In speologie intalnim termenul legat de orientarea in teren si cartarea pesterilor. Cu ajutorul acesteia se realizeaza drumuri pe galerile existente intr-o pestera, drumuri care apoi sunt transpuse pe o harta. Busolele folosite in pesteri trebuia sa fie rezistente la apa si la socuri.
Noutati