Termeni speologie - litera A
4/447
calendar_month 17 Mai 2012, 15:09
Acest mini dictionar speologic este adresat atat celor care de abia descopera tainele speologiei cat si celor cu state vechi si care doresc sa-si reimprospateze memoria.

Acetilena - gaz incolor, inodor daca se afla in stare pura. Se poate obtine prin reactia dintre carbura de calciu (carbid) si apa sau cu ajutorul metanului.

Acetilena este baza pentru obtinerea mai multor compusi din industria chimica (aldehida acetica, acetona, clorura de vinil, acetatul de vinil, vinilacetilena, nitrilul acrilic). In speologie se foloseste la iluminat, in lampile speciale.

Albie a￯￯ suprafata de pamant ocupata permanent sau temporar de apa care exercita procese constante de eroziune. Albia mare apare numai cand apa are niceluri mari sau in timpul viiturilor.

Albia minora adaposteste depuneri cu diferite aspecte (riduri, bancuri de nisip, ostroave). Albia secata nu mai adaposteste apa, din cauza crearii unui alt traseu. In spelologie intalnim albii la intrarea in pesteri.

Altitudine a￯￯ inaltimea la care se situeaza un punct de pe suprafata scoartei terestre, inaltime raportata la un plan de referinta. Altitudinea absoluta este raportata la nivelul marii.

Apnee a￯￯ termen medical ce defineste suspendarea temporara a respiratiei, obtinuta fie in mod voluntar fie indusa fortat prin diferite metode.

Apneea instalata timp indelungat determinao lipsa severa de oxigen in circulatia sanguina, cu traume cerebrale permanente dupa circa trei minute.

In speologie termenul de apnee se foloseste legat de sifoane, atunci cand grupul prefera traversarea lor fara echipament, doar cu suspendarea respiratiei.

Aven a￯￯ cavitate naturala dezvoltata pe verticala, cu prezenta a numeroase puturi. Daca intrarea in aven se face pe verticala acesta capata denumirea de aven-pestera. In Romania se intalnesc avene cu denivelari de 600 m.