Pesterile Sloveniei - Postojna
4/495
calendar_month 19 Sep 2012, 09:08
Slovenia este fara indoiala una dintre cele mai uimitoare tari din Europa in ceea ce priveste formatiunile naturale, avand un relief stancos.

Una din principalele atractii ale Sloveniei o reprezinta pesterile, aflate in numar mare pe teritoriul tarii, peste 8500 la numar, unele din ele spectaculoase prin marime.

Dintre acestea insa, doar 17 sunt deschise publicului spre vizitare.

Pestera Postojna

Localizata la doar 53 km de Ljublijana, capitala Sloveniei, pestera Postojna se poate mandri cu galerii ce se intind pe nu mai putin de 20 de km.

Vizitarea acesteia dureaza in medie cam 3 ore si se face cu un trenulet special, pe o distanta de circa trei kilometri si jumatate, pana se ajunge la Sala Concertelor.

De acolo o iei la pas inca vreo 2 km. Peisajul este superb, presarat cu stalactite si stalacmite gigantice, create prin infiltrarea apei raului Pivka.

Aici traieste si Proteus anguinus a￯￯ varietate de peste orb, de culoarea pielii umane, vestit prin faptul ca poate atinge si varsta de 100 de ani. Pestele a devenit simbol national la sloveni, fiind prezent pe numeroase suveniruri locale.

Ca sa ajungi la pestera Postojna trebuie intai sa ajungi in localitatea cu acelasi nume, apoi foarte aproape de centru se afla intrarea in pestera.

In interior se pastreaza o temperatura constanta de -8C, pe tot parcursul anului, asa ca un hanorac gros in rucsac este obligatoriu, mai ales ca vei petrece cateva ore bune inauntru.

Salile din interiorul pesterii au nume interesante: Grota Paradisului, Sala de dans, Sala de iarna, Grota neagra sau Sala concertelor.

Ultima isi trage numele de la acustica deosebita pe care o are, folosita deseori pentru sustinerea de concerte de muzica simfonica.

Sala este foarte mare, avand o capacitate de 10.000 de persoane, pe o suprafata de 3.000 mp. Inaltimea ei este de 50 m.

https://


Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?