Pestera Vantului - cea mai lunga din Romania
calendar_month 11 Iul 2012, 09:56
Explorarea pesterilor a constituit intotdeauna un reper fascinant pt omenire prin misterul creat de lumea intunecoasa a adancurilor dezvaluita zgarcit de oamenii de stiinta.
O pestera destul de putin cunoscuta la noi in tara insa declarata cea mai lunga pestera din Romania este Pestera Vantului, situata in partea nordica a Muntilor Padurea Craiului, in vecinatatea localitatii Suncuius.
Pestera Vantului a fost descoperita de inginerul Bagameri Bela in anul 1957, atunci fiind explorata doar pe lungimea de 500 de metri.
In anul 1967 explorarile intensive situeaza lungimea pesterii la 15 kilometri, iar in 1972 se coboara in subteran pentru 8 zile de explorari si filmari, concretizate intr-un documentar marca TVR si intr-un album foto intitulat "Pestera Vantului" si semnat de dr. Dan Coman si Valentin Craciun.
Cercetarile si cartarile Pesterii Vantului nu au incetat niciodata, astfel ca la sfarsitul anului 1989 lungimea totala a galeriilor aceeteia depasea 40 de kilometri, iar in anul 2000 depasea 47 de kilometri.
Acces Pestera Vantului
Accesul in pestera se face la cel mai jos nivel, unde debitul de apa iese la suprafata iar inaltimea galeriei este suficienta.
Aceasta se ingusteaza ulterior, devenind inaccesibila, insa alte galerii se deschid de aici, cu acces in etajele superioare.
Exista 3 etaje distincte, cu galerii, sali, puturi si hornuri si forme diferite de formatiuni endocarstice: stalactite, stalagmite, coloane, cristale etc.
Labirintul Racovita, denumit asa dupa Clubul de Speologie aEmil RacovitAa din Bucuresti, care a realizat prima descriere geomorfologica a pesterii, este cel mai intortocheat.
Galeriile sunt dezvoltate pe 4 nivele, principale fiind Galeria Activa, Etajul I, Etajul II, Galeria Alba, Galeria Rosie si Galeria cu Lacuri. Meandrele din Pestera Vantului sunt impozante, ajungand pe alocuri la 25-30 m inaltime.
Vizitare Pestera Vantului
In cadrul unui proiect Phare ce dateaza din anul 2003, a fost deschis oficial un traseu turistic in pestera, cu o lungime de 730 metri. Vizitarea se face insa numai cu insotire permanenta.
Temperatura medie anula in Pestera Vantului este de 11.8EC.
Numele pesterii vine de la faptul ca la intrarea in ea exista un curent de aer foarte puternic, care atinge uneori si 50 km/ora.
Coordonate GPS: 46.93934 N, 22.54377 E
Noutati