Pestera Ponicova - defileul Dunarii
calendar_month 19 Apr 2012, 11:43
Una dintre cele mai interesante pesteri de la noi din tara este pestera Ponicova, cunoscuta si sub numele de Gura Ponicovei, pestera de la Gura Apei sau Pestera Liliecilor.
Sapata in malul stang al Dunarii, in Cazanele Mari, in masivul muntos Ciucaru Mare din judetul Mehedinti, pestera Ponicova este cea mai mare pestera din Defileul Dunarii, galeriile sale insumand 1.660 metri.
Ea este partial inundata dupa crearea lacului de baraj, astfel ca la ea se poate ajunge cu salupa, parcurgand 500 m pe sub peretele Ciucarului Mare pana la gura pesterii.
O alta intrare in pestera este cea de pe paraul Ponicova, care s-a adancit in calcare, formand un pod natural inalt de aproape 8 metri, care strabate pestera printr-un un sistem de galerii etajate si se varsa subacvatic in Dunare.
Numele de Pestera Liliecilor se datoreaza coloniilor de lilieci care traiesc in Galeria Liliecilor, pe jos observandu-se numeroase movile de guano provenit de la liliecii relativ mari.
Gradul de dificultate al pesterii este relativ mediu, ea putand fi vizitata si individual, insa recomandata ramane vizitarea in grupuri conduse de un ghid, avand echipament de protectie adecvat, format din lampi si cizme de cauciuc, deoarece vizitarea intregii pesteri poate dura si 2-3 ore.
Istorie Pestera Ponicova
Primele cercetari dateaza din 1872. R. Jeannel si Emil Racovita furnizeaza primele date despre fauna acestei pesteri. Incepand cu 1962 incep cercetarile extensive organizate de cercetatorii Institutului de Speologie din Bucuresti.
Relief Pestera Ponicova
Pestera este compusa dintr-o seie de galerii care comunica intre ele, situate pe doua etaje. Etajul superior este fosil in intregime, iar etajul inferior este subfosil.
Galeria Principala (cunoscuta sub numele de Galeria Ponicovei) uneste intrarea de la nivelul inferior al paraului Ponicova cu intrarea de la nivelul Dunarii, avand o lungime de 400 m si o denivelare de 36 m. Aceasta galerie are inaltimi masurate de pana la 26 m si este puternic luminata natural ,datorita celor doua deschideri care comunica cu exteriorul.
Galeria Ponicovei comunica cu o mica sala laterala numita Sala Mica, iar dupa urcarea unei pante abrupte de 31 m se ajunge in Galeria Concretionata, avand un sistem fosil ascendent, acoperit de stalagmite si uneori acoperit de nisip, argila si calcita.
Galeria Concretionata, inalta de 22 m comunica cu Sala Mare, avand o lungime de 100 m, inaltime de 32 m si latime de 50 m.
Drumul continua catre Galeria Scarii si Galeria cu Argila, labirintica, unde se intalnesc stalagmite izolate, domuri, coloane, gururi cat si numeroase blocuri mari de prabusire si bolovanis.
Galeria Liliecilor este cunoscuta pentru stalactitele pendulante foarte alungite si subtiri si pentru movilele de guano, provenit de la lilieci.
Vizitarea Pesterii Ponicova se poate face tot timpul anului, insa recomandabil este intre lunile mai si octombrie. In timpul perioadelor de viitura Galeria Ponicovei deseori este inundata total sau partial.
In aceasta pestera au fost gasite resturi de fosile de Ursus spelaeus si de hiena de pestera, precum si urme ale culturii halstattiene.