Cea mai mare pestera verticala din lume
4/410
calendar_month 03 Apr 2012, 15:51
Explorarea pesterilor a constituit intotdeauna un reper fascinant pt omenire prin misterul creat de lumea intunecoasa a adancurilor dezvaluita zgarcit de oamenii de stiinta.

Una dintre cele mai fascinante pesteri din lume, datorita inaltimii sale uriase de aproape 400 de metri este Pestera Randunicilor (a€Cave of Swallowsa€ in engleza si a€Sotano de las golondrinasa€ in spaniola) situata in San Luis Potosi, Mexic.

Numele pesterii vine de la miile de randunele care si-au gasit locas in interiorul pesterii si care ies in stoluri din intunericul cavernei.

Pestera Randunicilor este un abis in forma de elipsa, suficient de adanc pentru a inghiti in intregime Empire State Building din New York!

La baza este intuneric absolut si temperaturi foarte scazute, asa ca temerarii care se incumeta sa o exploreze trebuie sa poarte echipament termic special si lanterne foarte puternice.

Putinele vietati care traiesc in pestera s-au adaptat perfect conditiilor climaterice vitrege si si-au perfectionat armele pentru a putea supravietui in conditii de intuneric total.

Cele mai multe pesteri din lume sunt la origini sapate in calcar si acopera aproximativ 10% din suprafata pamantului. Calcarul este un compus din minerale derivate din scoici de mare si corali,
asadar originile pesterilor sunt de fapt subacvatice, desi ele acum se afla mult la suprafata pamantului.

Exista o singura cale de acces in cea mai inalta pestera din lume si aceea este pe sus! Anual mii de turisti vin sa vada cu ochii lor aceasta pestera spectaculoasa iar cei mai temerari se incumeta si la salturi in interior, sport extrem cunoscut ca "base jump".

Pentru curajosi iata si o filmare de la baza pesterii!

https://


Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?