Avenul Gemanata - pestera verticala
4/441
calendar_month 11 Mai 2012, 10:15
Avenul Gemanata este o pestera verticala, formatiune endocarstica situata A￯n Muntii Bihor si este parte integranta din Platoul carstic Padis-Cetatile-Ponorului.

Unul dintre cele mai interesante sisteme endocarstice din tara, datorita varietatii formelor si proceselor morfogenetice, avenul Gemanata constituie un punct de atractie pentru speologii din tara si nu numai.

Pentru explorarea avenului se recomanda traseul turistic a￯￯Circuitul Lumea Pierdutaa￯￯, traseu marcat cu cruce galbena si avand ca punct principal de plecare Cabana Padis.

Numele avenului vine de la impartirea acestuia in doua cavitati, de catre puntea ce il strabate, formand o arcada din piatra, de pe care se poate privi spre baza avenului.

Intrarea in aven este situata la altitudinea de 1210 m.

Avenul Gemanata este mentionat ca fiind unul dintre cele mai mari avene de la noi din tara, inregistrand un diametru de 20 m si o adancime de 100 m, incepand cu o verticalA￯ de 40 m ce ajunge la un rau subteran.

Unul din traseele turistice ce ajung la avenul Gemanata este a￯￯Cabana Padis a￯￯ Poiana Rotunda a￯￯ Izvorul Rece a￯￯ Lumea pierdutaa￯￯, traseu marcat cu cruce galbena:

- dupa cca. A￯ ora de la plecare se ajunge in Valea Garjoaba, se trece pe langa ponorul Vaii Tranghiesti, se traverseaza poiana cu molizi, iar dupa cca. 50m se intra in Poiana Rotunda
- se merge pe curba de nivel apoi pe creasta ce separa bazinul vaii Bradetanului de bazinul inchis Paragina, se coboara spre padure, prin capatul estic al Poienii Ponor ajungandu-se la drumul forestier de pe Valea Ursului.
- se traverseaza Valea Ursului pe pietre, prin apa, apoi se urmeaza poteca si drumul forestier catre bifurcatia de trasee (ianinte Avenul Gemanata, stanga Avenul Acoperit si Avenul Pionierilor)

https://


Sondaj

Ati fi dispusi sa faceti scufundari intr-o zona populata de rechini?