Manuirea zmeului de snowkiting
calendar_month 02 Apr 2012, 12:28
Chiar daca ai luat cateva lectii de la indrumatori profesionisti si esti gata sa iesi cu kite-ul pe partie, e bine sa nu uiti cele cateva reguli de baza in manuirea zmeului pentru snowkiting:
Cum ridici un zmeu de la pamant?
Zmeul are intinderea mare asa ca primul lucru pe care este bine sa il faci este sa te asiguri ca nu sunt persoane in jurul tau pe o raza de cel putin 50 de metri, pentru ca altfel exista riscul sa se agate in fire si sa va accidentati amandoi.
Lines-urile fiind confectionate dintr-un material numit Spectra care nu este deloc elastic si nici gros, exista riscul crescut pentru producerea unor taieturi grave daca persoane din apropiere are mainile sau fata in calea lor cand prind palede vant mai puternice.
Ai nevoie ca vantul sa bata cu cel putin 20 km/ora pentru a putea inalta zmeul si sa fie constant.
Stai cu fata la zmeu si cu spatele la vant. Tine bara de control cu mana si tensioneaza sforile lungi (lines-urile) putin cate putin, pe masura ce prind vantul si actioneaza eficient vela. Dupa ce greutatea pusa pe aceasta va cadea, va incepe sa ridice zmeul vertical in fata pana la zona neutra.
Din acest punct incepe manuirea propriu-zisa a zmeului, la fel cum ai manui ghidonul unei biciclete, insa lent, pentru a determina zmeul sa vireze lin. Pentru viraj la dreapta tragi de capatul drept al barei de control, pentru viraj la stanga tragi de capatul stang al barei de control.
Odata ce te-ai obisnuit cu manevrarea zmeului in pozitia neutra poti incerca sa apleci putin zmeul, insa nu foarte mult, ca acesta sa nu loveasca solul. Vantul va determina o manevrare mai dificila si miscarile zmeului vor fi mai energice, de aceea nu treci la aplecarea zmeului pana nu stapanesti foarte bine zona neutra.
Manuirea zmeului devine lejera in momentul in care poti realiza cu el un traseu in S si nu mai esti zmucit deloc indiferent de intensitatea vantului. Urmatorul pas este sa poti realiza manevrarea zmeului fara sa te uiti la el, apoi in timp ce faci un pas sau mergi.
Initial ti se va parea dificil insa pe masura ce te obisnuiesti cu el nu vei mai simti nevoia sa il privesti si vei putea sa il manuiesti chiar in timp ce vei face alte activitati (aplecari, mers, manuit cu o singura mana).
Noutati