Tot ce trebuie sa stii despre snowboarding
3/337
calendar_month 06 Feb 2012, 15:06
Ce-i de stiut pentru inceput? Bine ca ai intrebat. Aceasta sectiune este recomandata in primul rand incepatorilor (cu sau fara acordul parintilor), insa nu strica sa o citesti nici daca ai trecut de perioada asta...poate nu ai fost atent, poate ti-a scapat ceva.

Esti pe cont propriu. Ia decizii chibzuite. Risca atat cat sa fii inca sigur de tine. Nu te da singur. Ai grija sa nu-ti fie frig. Nu te lasa prins de-o avalansa. Foloseste echipament adecvat. Nu te da in zone interzise. Si, pentru numele lui Dumnezeu, asculta de maica-ta!!!
Respecta-i pe ceilalti. Respecta muntele. Respecta vremea, e schimbatoare. Respecta-ti limitele - Respecta fetele - dai peste una razbunatoare si nu stii...

Ce este snowboarding-ul sau snowboard-ul?

Snowboarding (multa lume ii zice mai scurt snowboard) e un sport relativ nou, ce are loc pe zapada. Snowboarderul sta pe board/placa cu un picior in partea din fata si celalalt (evident !) in partea din spate si cu fata spre una din laturile boardului. Picioarele sunt prinse de board cu ajutorul unor legaturi. Unele sporturi ce se aseamana (ca miscari de baza) cu snowboardul sunt skateboarding, surfing, wakeboarding. In capitolele ce urmeaza, vei intalni adesea comparatii cu schiul, din cauza raspandirii largi a acestui sport.

Ce este snowboard skiing-ul?

In principiu, aceasta este denumirea gasita in legislatie (cea americana) a snowboarding-ului. E un nume dat de avocati inca de prin anii '80, la putin timp dupa aparitie.

Legea existenta nu facea (si nici acum nu face) nici o diferenta intre formele schiului, toate acestea fiind privite la fel: telemark, schi font (cross-country), monoski, coborare (downhill), boot-skiing. Asa ca a fost inregimentat printre cele mentionate mai sus si i s-a dat o denumire "corespunzatoare." Cu toate acestea asemanarile constau doar in faptul ca toate se practica pe zapada si tehnologia folosita pentru constructia snowboardurilor este in mare parte asemanatoare cu cea folosita in fabricarea schiurilor.

Cat de periculos e snowboarding-ul?

E atit de sigur sau periculos pe cat il faci tu sa fie. Cu toate ca esti expus in permanenta unui anume risc cand te dai, majoritatea problemelor apar din "erori de pilotaj." Ia in seama semnele de pe partie...sunt puse acolo cu un scop. Pastreaza controlul asupra boardului. Nu te da in zone interzise sau periculoase. Apreciaza-ti corect limitele si incearca sa le depasesti pas cu pas. Unii au ritmul de invatare mai rapid decit altii. Invata in ritmul tau ! Numai prin exercitiu continuu poti progresa. Nimeni nu a facut un rodeo 540 din prima zi de snowboard.

Rata accidentelor de snowboard s-a dovedit a fi in jurul valorii de 3 raniri la o mie de zile de riding. Aici intra toate accidentarile, de la vanatai si contuzii marunte la fracturi de coloana. Cele mai frecvente accidentari sunt cele la maini si la genunchi. Snowboarderii se bucura de aproximativ aceleasi probleme ca si schiorii, zonele mai solicitate fiind insa incheieturile mainilor, gleznele si gatul.

Poti sa te omori dandu-te cu placa. Ba chiar mai rau, poti sa ii omori pe altii. Pastreaza controlul. Astea fiind spuse mai merita poate adaugat ca e mai probabil sa te impiedici si sa cazi in parcare in fata blocului.

De multe ori ii vad pe boarderi ca stau jos in zapada, de ce sunt asa slabi si nu stau in picioare?
Snowboarding-ul e mai obositor decit schiatul. Cand esti pe schiuri, iti poti departa si apropia picioarele dupa pofta inimii, te poti odihni pe portiunile plate si asa mai departe.Pe snowboard nu prea poti "s-o lasi mai moale." Trebuie in permanenta sa fii in viraj, cu greutatea pe varfuri sau calcaie. Si daca mergi pe toata suprafata placii e foarte probabil sa pierzi controlul si sa cazi. Si asta doare! Pe traversari, boarderii trebuie sa stea in permanenta pe unul din canturi. E ca si cum ai sta o vreme pe varfurile picioarelor.

E destul de greu, chiar daca mai schimbi din cand in cand piciorul si mergi fakie. In orice caz, e obositor pentru boarderi, si de aceea ei se odihnesc mai mult decit schiorii. E greu sa stai pe placa pe loc. E ca si cum un biciclist ar incerca sa stea la stop fara sa puna piciorul jos. De aceea ne vezi stand jos. De asemenea, freestyler-ii obisnuiesc sa stea si sa isi planifice trickurile inainte de saritura, ceea ce, intre noi fiind vorba, e un lucru bun.

Sondaj

Care e cel mai important criteriu in alegerea rolelor?