Scurt istoric al snowboardului
3/316
calendar_month 02 Feb 2012, 13:39
Cateva sporturi au influentat aparitia si dezvoltarea snowboard-ului. Printre acestea se numara A￯ski-ul, patinajul si surf-ul.
Acesta isi are inceputurile in anii '20, cand tinerii americani au inceput sa isi confectioneze de unii singuri placi din lemn pe care coborau partiile abrupte si neamenajate.

- Primul snowboard a fost construit manual de catre Tom Sims, in cadrul unui atelier de tamplarie.

- 1964 - Este anul in care snowboard-ul incepe sa fie considerat un sport, cat si anul in care Shermanr Poppen are ideea de a adauga doua sisteme de prindere a picioarelor pentru a facilita alunecarea mai buna si sariturile.

Dupa aceste doua mari evolutii, acesta incepe sa mediatizeze existenta snowboard-ului in orasul sau natal, prin intermediul magazinului sau de echipamente sportive. Acesta isi denumeste inventia "Snurfer," denumire ce vine in mod evident de la cuvintele "surf" si "snow."

- In anul 1970 vanzarile snurfer-ului au ajuns la o cifra de un milion de bucati. Dimitrije Milovich incepe sa imbunatateasca sistemul adaugandu-i elemente noi.

A￯- Cum sa te tii in picioare pe un snowboard? Aceasta problema a fost partial rezolvata in anul 1973 cand pe placa sunt atasate mici straturi de sticla. Mai tarziu s-au inventat niste dispozitive din nailon care se fixau pe talpile bocancilor pentru ca snowboard-erul sa nu mai alunece pe suprafata snurferului.

- Flite Snowboards a fost infintat in anul 1974 in statul american Rhone Island. Proprietarii acestuia au investit timp si bani in dezvoltarea spoilerelor de fixare. In anul 1992, compania da faliment fara sa fi reusit sa scoata mai mult de 500 de placi pe an.

- Acesta a fost anul in care ziare si reviste precum "Playboy" sau "Newsweek" incep sa devina din ce in ce mai interesate de fenomenul numit snowboard. Dupa ceva timp, reclamele din ce in ce mai frecvente maresc vanzarile Snowboard-ului.

- In acest an se inventeaza primul A￯model de snowboard, "Coada de randunica," cat si marginile de otel ale placii.

- Tehnologiile folosite in fabricarea schiurilor sunt aplicate si la fabricarea snowboardurilor.

-A￯Majoritatea magazinelor refuza sa vanda snowboard-ul, precaute fiind in ceea ce priveste acest sport extrem. Acesta este si anul in care ia nastere si prima revista de profil, si anume A￯"International Snowboarding Magazine."

-1994A￯- Snowboard-ul este declarat Sport Olimpic.

Sondaj

Ce parere ai de echipamentul complet pe timpul verii?