Tiroliana - generalitati
4/457
calendar_month 31 Mai 2012, 13:01
Considerata de multi drept un sport extrem, tiroliana nu presupune cine stie ce cunostinte tehnice sau un antrenament indelungat inainte de practicare.

Este suficienta o doza medie de curaj si lipsa raului de inaltime si te poti bucura pe deplin de o coborare spectaculoasa in viteza pe cablul de otel.

Ce inseamna mai concret tiroliana?

In acceptiunea ei originala tiroliana presupune traversarea unui obstacol natural, cu ajutorul corzilor sau cablurilor, folosind tehnici din alpinismul clasic.

Insa tiroliana avand ca scop distractia si adrenalina nu este atat de tehnica. Ea presupune initial ascensiunea in varful unui turn / copac/creasta si ulterior coborarea pe cabluri, in viteza.

In functie de greutatea celui care coboara si de unghiul de inclinare se ating viteze de la 5 la 10 m/secunda.

Tiroliana se poate instala oriunde exista cadru natural de sustinere, de obicei in zone montane, pentru un peisaj mai spectaculos, dar nu obligatoriu, tirolianele instalate pe plaja la care punctul de finish este in apa fiind spectaculoase de asemenea.

Zonele traversate in coborare variaza de la prapastii, chei la canioane si rauri. Tiroliana este considerata un sport sigur, gratie echipamentelor speciale folosite, de buna calitate.

Cel care coboara este legat printr-un ham de sustinere de cablul de otel pe care va cobori in urma lansarii, prin intermediul unei/unor role.

Iata si o filmare cu o coborare rapida, in Africa de Sud:

https://


Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?