Coborarea in rapel
4/466
calendar_month 12 Iun 2012, 11:46
Coborarea in rapel presupune coborarea controlata de pe un perete de stanca sau alta zona inalta, cu ajutorul unor dispozitive si echipamente specifice (coarda, coborator, ham, carabiniere, manusi, casca).

Rapelul presupune pe langa o conditie fizica buna si detinerea unor cunostinte esentiale despre alpinism si catarare.

Partea cea mai importanta in rapel este pregatirea acestuia cu grija si responsabilitate.

Primul pas in stabilirea coborarii in rapel este alegerea ancorelor pe care urmeaza sa le folosesti.

Ele poti fi protectii naturale, precum copaci, bolovani sau colturi de stanca, sau protectii artificiale, realizate chiar de persoana care coboara.

Ancora de rapel trebuie sa fie foarte rezistenta. Ea nu trebuie sa poata sustine doar greutatea persoanei care coboara si a echipamentului sau, ci sa poate face fata unor solicitari dinamice de diferite intensitati (smuciri, caderi in gol).

Niciodata siguranta persoanei care face rapel nu trebuie sa depinda de o singura chinga sau de un singur fir de cordelina, astfel ca importanta buclelor de egalizare este cruciala.

Coarda cea mai potrivita pentru rapel este coarda dubla (numita si semicoarda), care prezinta avantaje fata de coarda simpla, cum ar fi acela ca se asigura pe o linie proprie, cat mai directa, reducand astfel frecarile si influenta corzii asupra asigurarilor.

De asemenea la traversarile scurte poti asigura doar una dintre semicorzi, iar dupa traversare o poti asigura doar pe cealalta, eliminand schimbarile de directie a corzii sau pendularea persoanei in cazul unei caderi.

Sondaj

Cat de riscant este parasutismul?