Primii pasi in mountain biking
3/342
calendar_month 06 Feb 2012, 15:49
Mountain biking-ul este un sport palpitant de care se poate bucura oricine stie sa mearga pe bicicleta. Dar prezinta cateva provocari in plus fata de mersul obisnuit prin oras.

Inainte sa te gandesti la noi provocari si sa treci la mersul pe dealuri si prin noroaie, e bines a stapanesti aceste tehnici de baza. Aceste tehnici de incepator pot fi exersate intr-un parc, la scoala, pe o pista pentru biciclete sau prin cartier. Incearca sa gasesti o locatie sigura cu un deal abrupt.

Primul lucru - Ia-ti o casca!

Este simplu. Ia-ti o casca si poart-o. Acest lucru simplu a salvat mii de vieti. Castile moderne sunt confortabile, au stil si orice mountain biker trebuie sa poarte una. Poti merge la un magazin de biciclete iar vanzatorii te vor ajuta bucurosi sa-ti alegi un costum dupa nevoie si buget.

Alte accesorii recomandate sunt manusile de ciclism, ceva hidratant(de exemplu o sticla cu apa), protectie pentru ochi sau ochelari de soare, pantaloni scurti pentru mersul pe bicicleta si un tricou facut din material ce se usuca repede.

Continua cu umatoarele exercitii:

Jocul cu pedalele - Obisnuieste-te cu pedalele

Exerseaza cu pedalele, incercand sa iei piciorul de pe pedala. Fa asta stand pe bicicleta cu un picior pe pamant. Apoi continua sa dai drumul si sa repui piciorul in timp ce pedalezi. Incepatorii cu pedale cu clipsuri vor trebui sa exerseze mai mult timp aici.

Cauta-ti pozitia potrivita pe bicicleta

Stai pe bicicleta si pedaleaza. Bratele tale ar trebui sa ramana usor inclinate. Inaltimea scaunului tau ar trebui sa fie ajustata astfel incat piciorul sa fie intins cam la 70-90 % la capatul fiecarei pedale. Mentine-ti corpul in echilibru si relaxat. Nu exista o situatie cand ar trebui sa ai genunchii sau coatele incordate.

Shimbarea vitezelor - Invata cum si cand sa schimbi vitezele

Obisnuieste-te cu schimbarea vitezelor bicicletei tale. In vitezele mai mari este mai greu de pedalat si va merge mai repede, in timp ce in vitezele mai mici este mai usor de pedalat si te ajuta sa urci dealurile.

Apoi, incearca sa te obisnuiesti in ce viteza trebuie sa fii ca sa mergi comfortabil pe dealuri de diferite inclinatii. Cand te apropii de o panta abrupta, este cel mai bine sa schimbi viteza inainte sa ajungi pe panta decat atunci cand esti pe ea.

Pozitia corecta a corpului pe bicicleta

Ridica-te putin din sa, stand numai pe pedale. Tine mainile indoite si nu incorda genunchii, pune-ti pedalele in pozitie orizontala, la acelasi nivel (pozitia orelor 3 si 9). Apoi, exerseaza miscarea de ridicare a corpului spre spatele bicicletei.

Vei avea nevoie sa fii in pozitia aceasta cand treci peste obstacole sau cand drumul devine dur. Trebuie sa stai ridicat pe pedale cu genunchii inclinati si saua sa fie intre picioare. Aceasta este prima pozitie pe care trebuie sa o inveti.

Invata sa pedalezi in timp ce stai pe pedale

Obisnuieste-te cu pedalatul in timp ce stai pe pedale. Ridica-te de pe sa, stai pe pedale si pedaleaza. Incearca asta in viteze mai mari pe drum drept si in viteze mai mici pe dealuri.

Controleaza bicicleta

Gaseste un loc cu o mica diferenta de nivel (o treapta sau trotuar, de exemplu). Vino cu bicicleta din partea de mai sus in cea de jos, ridicandu-te din sa in momentul in care treci peste treapta. Stai in pozitia aceasta o vreme, incercand sa iti mentii echilibrul. Incearca pozitia aceasta de mai multe ori, si la viteze diferite, pana poti executa miscarea cu usurinta.Cum sari peste o treapta(de jos in sus)

Apropie-te drept de o denivelare, in pozitia primara pe care ai invatat-o cu o viteza mica sau moderata. Cu putin inainte sa ajungi la treapta, apasa pe coarne pentru ca roata din fata sa adere mai bine si apoi impinge-ti corpul in sus, cu o miscare din maini si trage in acelasi timp de coarne in sus, ridicand in acest fel roata din fata din timp, pentru a ajunge pe nivelul superior al treptei.

Apoi, ia-ti repede greutatea de pe pedale daca poti, astfel lasand roata din spate sa urce pe treapta. Absoarbe socurile de la orice izbituri cu picioarele si continua.

Daca ai emotii sa treci peste treapta cu roata din fata poti sa exersezi trecand peste o bordura, dar ai grija sa mentii roata din fata dreapta, cand ridici.

O tehnica mai avansata pentru a urca treapta este pedalarea. Pentru a exersa aceasta, apropie-te de treapta cu o viteza mult mai mica stand pe pedale si ridica roata din fata pe treapta. Cum ajunge roata din spate la treapta forteaza pedalele aducand astfel roata din spate pe treapta. Acestea sunt tehnici foarte eficiente pentru a scapa de obstacolele intalnite pe drum.

Autor: Costy

Sondaj

Ce credeti despre asigurarile de accident in cazul sporturilor extreme?