Generalitati despre Mountain Bike
3/317
calendar_month 02 Feb 2012, 14:21
Omul a creat si perfectionat unelte si masini secole de-a randul pentru a reusi sa isi perfectioneze munca si pentru a construi ceva care sa ajute la recreere. Unul din aceste lucruri este bicicleta, in special cea de munte.

Aceasta a aparut mai intai in America de Nord, unde a fost repede acceptata ca mijloc de recreere, capatand o popularitate din ce in ce mai mare in randul tinerilor, dar si a peroanelor mai in varsta.

Partea de munte a ciclismului a devenit din ce in ce mai iubita, ajungandu-se, astazi, ca aproape fiecare om sa aiba o bicicleta, cu care sa faca si mountain bike.

Un mountain bike este un tip de bicicleta foarte performanta, folosita la doua tipuri de curse, si anume coborare si cross.

Numele nu reprezinta chiar acest lucru. Mai potrivit ar fi fost `bicicleta off-road`, dar denumirea a ramas de mountain bike, deoarece la inceput bicicleta a fost folosita pentru a cobori muntii folosind cararile, iar cross-ul a aparut mai tarziu (de fapt, bicicletele folosite pentru cele doua tipuri de curse nu sunt foarte diferite).

Ca sport de coborare, acest tip de ciclism este originar din Clubul Morrow, o organizatie de 10 ciclisti ce au inceput sa coboare pe cararile muntilor, in 1974, in Cupertino, California.

In acei ani, bicicletele off-road se mai numeau si "klunker," si erau biciclete foarte rapide cu roti de cauciuc foarte groase. Dar biciclistii clubului Morrow, condusi de Russ Mahon, au inceput sa faca tot felul de teste cu bicicletele, teste ce implicau coborari abrupte, frane bruste si alte asemenea procedee pretentioase.

Mahon si alti ciclisti din clubul sau au participat la Campionatul de Ciclocros al Coastei de Vest, desfasurat in Mill Valley, California, pe 1 Decembrie 1974. Bicicletele lor neobisnuite au captat atentia a trei ciclisti din tinutul Marin, Joe Breeze, Gary Fisher si Charlie Kelly.

Acestia trei, impreuna cu Steve Ritchey, au creat mountain bike-ul. Au inceput prin a strange ciclisti off-road de prin toate zonele si prin a organiza competitii din ce in ce mai dese.

Actiunea mountain bike este o distractie pe cinste si include capacitati tehnice si fizice foarte bune.

O plimbare pe munte, sau pe drumuri grele de tara, cu bicicleta sportive, este oricand una incantatoare. In afara de privelistile ce ti se ofera, mai intra in calcul si sentimentul pe care ti-l provoaca aceasta calatorie, pe carari si drumuri dificile, unde atat omul trebuie sa se controleze pe el insusi, dar trebuie sa aiba un control total si asupra bicicletei sale.

Aceste calatorii si intreceri ciclistice off-road, sunt din ce in ce mai apreciate si in tara noastra, unde acest sport are din ce in ce mai multi practicanti.

Nu este usor sa incepi o astfel de cursa, dar pe masura ce te aventurezi pe drum, si pe masura ce simtul competitiei pune stapanire pe tine, ramai doar tu cu bicicleta ta. Asta este tot ce conteaza.

Chiar daca participi la o cursa, trebuie sa existe acea placere maxima a calatoriei, altfel nu vei putea niciodata sa castigi. Ca in orice sport, trebuie sa ai inclinatie, sa iti placa ce faci, dar sa ai si foarte mult antrenament in spate.

Oricat de usor ar parea sa participi la astfel de curse, nu este niciodata asa!

Sondaj

Credeti ca surfingul este periculos?