Cursele de biking Cross Country XC
3/321
calendar_month 04 Feb 2012, 13:04
Cross-country (XC) - este cea mai des intalnita disciplina de mountain biking.

Mai putin mediatizat decat downhill, fiind si mult mai greu de filmat, competitiile de cross-country strang mult mai multi participanti.


Ciclismul Cross-country a devenit disciplina olimpica in 1996 si a fost singura forma de mountain biking practicata pana la Jocurile Olimpice din 2008.

Ciclismul cross country (XC) este definit prin terenul pe care acesta se practica. Cursele XC se tin pe poteci dificile de padure sau pe drumuri forestiere neintretinute, care au si pasaje dificile.

Echipamentul necesar la XC

Casca a￯￯ purtarea castii este recomandata atat pentru XC, cat si pentru alte discipline de biking. Cu toate acestea, la XC, bikerii nu trebuie sa poarte neaparat casti protectoare pentru fata, ori haine de protectie, ca la downhill.

Bikerii XC sunt mai predispusi la vatamare decat ciclistii obisnuiti a￯￯de asfalta￯￯, cu toate ca accidentele la XC sunt mai putin severe.

O bicicleta XC este mai usoara decat un mountain bike, de obicei un XC cantareste intre 9 si 14 kg. Suspensia la XC se afla pe fata si uneori are suspensie si pe spate. In ambele cazuri, majoritatea bikeurilor XC au suspensie are intre 0 si 110 mm (0-4 inch).

Geometria cadrului, asigura o pozitie a bikerului, mai verticala decat in cazul bicicletelor de oras, dar mai putin decat o bicicleta de downhill.

Cursele de XC

Cursele de XC necesita mult mai multa anduranta decat tehnica. O cursa de Xc poatre dura intre 30 de minute si 24 de ore. In plus, multe curse de mountain bike sunt divizate in reprise astfel ca se desfasoare pe parcursul a mai multor zile. Cursele pot fi cu puncte de control sau in reprize.

Spre deosebire de cursele de downhill, care sunt bazate pe scoringul timpului, cursele de XC sunt definite printr-un start in masa sau un start la intervale diferite, cand bikerii iau startul in grupuri mai mari, pe categorii de varsta sau abilitati.

La nivel international, cursele de XC sunt `guvernate` de Union Cycliste Internationale (UCI).

Sondaj

Ce sport de iarna practicati in mod regulat?