Alege cauciucul potrivit pentru mountain bike
3/386
calendar_month 14 Mar 2012, 10:00
Desi sunt considerate doar consumabile, cauciucurile bicicletei mountain bike joaca un rol crucial in buna sau proasta desfasurare a plimbarii/traseului/cursei tale.

Daca in cazul insuficientei lubrifieri a lantului, sau a unei rigiditati a cadrului cauzata de o defectiune ori a franei slabite, iti poti continua traseul, cu dificultate ce-i drept, in cazul unei pene de cauciuc distractia s-a incheiat.

De aceea merita sa acorzi atentie sporita cauciucurilor si astfel sa eviti evenimente neplacute in mijlocul plimbarii sau si mai rau, a cursei.

Cum alegi cauciucul potrivit?

Bicicleta de mountain bike are dimensiunea standard a anvelopei de 26a￯￯, care este si dimensiunea rotii sale. Exista insa si biciclete de mountain bike cu roti si cauciucuri de 24a￯￯, o idee mai mici decat cele standard. Alege cauciucul in functie de bicicleta pe care o detii.

Normale, folding sau tubeless?
Ca sa stii ce alegi trebuie sa stii care sunt caracteristicile fiecarui tip de cauciuc.

Cauciucurile normale sunt cele clasice, avand in componenta lor sarma. Au o forma rigida, sunt rezistente la uzura intensa, insa au marele dezavantaj ca sunt si cele mai grele, ingreunand astfel bicicleta in cazul unei curse, si cele mai dificil, daca nu imposibil, de transportat la tine, in cursa, in eventualitatea unei pene de cauciuc.

Cauciucurile folding nu au sarma in componenta talonului, deci le poti impacheta usor si lua la tine in cursa pentru orice neprevezut. Sunt compacte si implicit mai usoare decat cele normale, avantaj in cazul in care participi la o cursa de anduranta.

Cauciucurile tubeless sunt acele cauciucuri fara camera, asa cum le spune si numele. Pentru ele ai insa nevoie de o janta tubeless, ele neputandu-se monta pe o janta normala. Insa daca le-ai achizitionat ai marele avantaj al greutatii extrem de scazute.

Forma si dimensiune
In functie de destinatia lor, cauciucurile de mountain bike se impart in:

  • Anvelope pentru Cross Country a￯￯ ele sunt subtiri (maxim 2.10), usoare, cu profil de viteza si crampoane nu foarte mari. Ele sunt ideale pentru poteci de munte si teren mediu accidentat, insa nu ud sau incarcat de noroi.

    De asemenea se descurca onorabil si la viteza. Cele mai uzuale sunt cele de tip folding, insa si cele tubeless sunt acum la mare cautare, gratie greutatii mult scazute fata de primele.

  • Anvelope pentru Downhill a￯￯ ele sunt atat late cat si inalte in talon (dimensiune medie 2.4, deseori si 2.6), destul de grele, cu crampoane foarte bine pronuntate si cu textura compozitului speciala pentru evitarea inteparii tip "snake bite", speciale pentru teren accidentat de dificultate sporita, care sa ofere un grip foarte bun.

  • Anvelope pentru Enduro/All Mountain a￯￯ ele sunt astfel construite astfel incat sa poata fi folosite in conditii variate de traseu de dificultate medie, cu pamant si pietris, mai dificil decat cross country insa nu la fel de dificil precum downhill-ul.

    Aici gasesti si anvelope de 29a￯￯, cele mai mari intalnite la o bicicleta de mountain bike. Ca dimensiuni gasesti media de 2.20, relativ usoare si cu un mix bun grip-viteza.

  • Sondaj

    Ce capacitate cilindrica ar trebui sa aiba motocicleta unui incepator?