Alberto Contador - un talent nativ
4/403
calendar_month 29 Mar 2012, 14:31
Autor: Alex Ciocan
www.alexciocan.com

De aproape 2 ani este amenintat, tarat prin sali de judecata si comentat pe toate canalele media. El si-a vazut de treaba (aparent nestingherit) si de castigat concursuri.

Se vede de la o posta ca nu se mai joaca cu ceilalti pe munti si la contratimp, ca acum parca s-au mai strans valorile dar, nici nu stim pe ce sa dam vina. Pe medicatie, pe stres, pe venirea din spate si maturizarea altor reale valori (fratii, Cadel, Basso, Nibali, ceata de columbieni care 2 ani alearga si 2 stau pe bara.

Cert este un singur lucru: indiferent ce zic gurile rele, acest Alberto este cu o clasa peste ceilalti. Nu conteaza ce a facut, ce face, cum face dar ganditi-va si voi: e huiduit pe strazi de mii de oameni frustrati care nu se gandesc ca poate 110% din plutonul profesionist inca face lucrul de care e acuzat Contador.

Se tot amana verdictul iar el asteapta cu sabia deasupra capului de foarte mult timp. A incercat ceea ce de mult nimeni nu a mai facut-o; cel putin in era contemporana: sa castige Giro si Le Tour. Nu a reusit. In schimb a reusit sa castige Giro si Vuelta. Si multe alte curse de prima mana.

Ultimul care si-a trecut in palmares acea combinatie a￯￯interzisaa￯￯, Giro si Le Tour in acelasi sezon, a fost Pantani. A fosta￯￯.. Pacat, un alt mare campion, prins cu ocaua mica intr-un moment in care era zeu pentru multi.

Unde mai pui ca Alberto, acum 2-3 saptamani sarea cu parapanta, la propriu :) ). Pentru tot acest comportament, pentru ca a putut si poate sa treaca peste stres si probleme si totusi sa fie un mare campion, merita tot respectul nostru.

Acum putem sa cautam acul in carul cu fan si sa spunem:

- ce a cautat in Israel in cantonament (din Israel este judecatorul cazului)
- de ce sa ne fie mila cand a fost prins cu o substanta interzisa
- de ce s-a comportat nesportiv si a accelerat atunci cand Andy a avut probleme mecanice
- de ce nu a fost un adevarat coechipier atunci cand la Astana, Kloden a￯￯s-a curatata￯￯ din cauza lui

Adevarat, toate sunt adevarate, dara￯￯a￯￯el castiga concursuri importante pe banda rulanta iar Riis (cel mai tare manager din lume-parerea mea) il pretuieste mai mult decat orice pe lume.
ps: nu mi-a placut niciodata Contador, nu am fost niciodata a￯￯indragostita￯￯ de el cum am fost de Indurain, Ulrich sau Armstrong dar...toata stima.

----------------------------------------------------------------

Contador a aparut in lumea mare a ciclismului in 2002 la ONCE. Acolo era director, nimeni altul decat Manolo Saiz. Acesta era un a￯￯gurua￯￯ al ciclismului in ce sens: era unul dintre persoanele din lumea interlopa care isi consuma hobby-ul in ciclism. Scandalurile de dopaj la nivel de echipa faceau parte din viata de zi cu zi.

Si asa Contador a crescut: 2 ani la ONCE, 2 la Liberty Seguros (acelasi Manolo Saiz la carma aceleiasi echipe cu numele schimbat), 1 an la Astana si de acum tineti-va. Nu ca pana in 2006 nu avea rezultate (loc 2 in Turul Romandiei, Loc 1 in Setmana Catalana ), dar ceea ce a urmat a fost un boom mediatic.

Ati auzit de Rasmussen. Daca da e perfect, daca nu, spuneti si va povestesc.

Ideea e ca Rasmussen nu prea avea cu cine se bate in 2006-2007 cand incepeau muntii. Era atat de tare incat cand ceilalti ajungeau in varful muntelui, el deja facuse dus. Avea tricoul galben in Turul Frantei in 2007, super echipa ce-l sustinea (Rabobank) dar nu putea sta linistit din cauza unui pusti pe nume Alberto Contador.Era pentru prima oara cand nu era el cel ce ataca ci, era cel atacat. Imaginati-va un pluton de 200 de superciclisti, dar cand incepea muntele, cursa se reducea la 2 a￯￯ Contador vs Rasmussen.

Era ca o cursa de juniori in care 2 insi au o polita de platit numai intre ei. Pana la urma spaniolul a castigat primul sau mare tur dar cum? Prin descalificarea adversarului. De ce? Cititi: a￯￯ a￯￯In June 2008, Michael RASMUSSEN was suspended for two years by the Monaco cycling federation for missing three out-of-competition doping controls.

In 2006 and 2007, Rasmussen missed two controls carried out by the Danish Cycling Federation and one by the International Cycling Union (UCI). Although wearing the yellow jersey at the moment the news was made public, he was withdrawn from the Tour de France 2007 by his team Rabobank. He has been suspended until July 2009a￯￯.

In continuare Contador a castigat totul. Pe rand sau deodata, cum vreti, si a dat toate pronosticurile peste cap. Pe munte nu a avut si nu prea are rival. La contratimp l-a batut pana si pe Cancellara. La clasicele de primavara a devenit periculos. Nu exista Tur important sau Mare Tur pe care sa nu-l aiba in palmares.

Nu exista mare competitie la care sa nu joace rol de superfavorit.

Si stiti ce cred eu? Ca va castiga Turul Frantei mai categoric decat ne imaginam doar pentru a da o palma celor care l-au acuzat, pentru a da o palma celor de la WADA :) Si ganditi-va ca ceea ce acum este normal sa folosesti, poate, peste cativa ani va fi considerat doping. Va voi spune ceva ce poate ca putini stiu si poate ca va va face sa va dati seama cum merg lucrurile: EPO se folosea din a￯￯89 din vremea marelui Miguel Indurain. Atunci nu era doping. Nici macar nu se prea stia ce este.

Sondaj

Cursele pe circuit vs cursele pe traseu - care sunt mai spectaculoase?