xtrem.ro  »  Pe Munte  »  Drumetii montane  »  Trasee turistice Fagaras - Negoiu

Trasee turistice Fagaras - Negoiu

4/457
calendar_month 03 Apr 2012, 10:12
Preluare/adaptare text Ilie Fratu - cartea `Poteci si Cabana in Fagaras`(1986)

1 a￯￯ STATIA C.F.R. PORUMBACU - CABANA NEGOIU
Marcaj: triunghi albastru. Timp de parcurs: 8 ore. Urcus: 1151 m. Traseu de vara si iarna.

Din spatele statiei C.F.R. Porumbacu (395 m), de pe linia Fagaras a￯￯ Sibiu, pornim pe drum spre dreapta (vest-sud-vest) si, dupa cca 50 m, cotim la stinga (sud) intrind curind in localitatea Porumbacu de Jos prin care continuam pe o strada pina in fata casei cu nr. 221.

Aici cotim la stinga vreo 200 m, apoi pe prima strada la dreapta mergem pina in centrul localitatii, unde intilnim DN1 (km 276,8). Traversam soseaua nationala si continuam spre sud pe strada principala, pina la un pod de beton peste o vale. Nu trecem podul, ci urmam straduta din stinga care ne scoate in afara localitatii, in drumul auto spre Porumbacu de Sus. Acest drum porneste din DN1 la marginea estica a Porumbacului de Jos (km 276,3).

Urmam drumul auto spre sud, pe partea estica a Riului Mare al Porumbacului, in buna parte prin lunca riului. Dupa cca 4 km de la soseaua nationala intram in localitatea Porumbacu de Sus pe care o strabatem spre sud pe strada principala.

La bifurcatia din centru (alt. 458 m) urmam strada din stinga, spre sud-est, pe dupa biserica, dar curind revenim la directia sud lasind pe stinga doua strazi ce se ramifica din acelasi punct. Aproape de iesirea din localitate lasam pe dreapta o straduta. Dupa parasirea localitatii continuam pe drumul auto la directia generala sud-est, printre ogoare, fiind insotiti in dreapta de Riul Mare.

Lasam peste riu gura piriului Purcareata, apoi a￯￯ dupa cca km, de la iesirea din Porumbacu de Sus a￯￯ ajungem la confluenta piriului Porumbacelul cu Riul Mare. in amonte de confluenta traversam Riul Mare pe malul sud-vestic si imediat ajungem la ramificatia drumului forestier pe piriul Porumbacelul, care continua spre sud.

Drumul forestier pe Riul Mare coteste spre stinga (sud-est). intre cele doua drumuri se afla o casuta de lemn. Urmam drumul pe Riul Mare si, dupa vreo 300 m de la pod, lasam pe dreapta o gospodarie izolata.

Dupa inca 1 km trecem Riul Mare pe partea estica lasind in stinga, la cca 50 m aval de pod, confluenta piriului Tunsu (dinspre est) cu Riul Mare. in amonte de pod malul vestic al riului formeaza o ripa. La mai putin de 100 m dupa pod drumul se bifurca. Spre est continua drumul pe piriul Tunsu.

Drumul pe Riul Mare coteste la dreapta, spre sud-est, strabatind mai intii o regiune cu pajisti, apoi o padure de foioase amestecata cu multe conifere, dupa care drumul trece iar pe malul vestic al riului. Valea este acum ceva mai ingusta, dar putin mai sus avem impresia ca se mai largeste. Pe dreapta drumului intilnim un izvoras si o masa cu doua banci ce ne invita la un popas.

Mai sus se intilneste inca un izvoras, tot in dreapta drumului dar ceva mai retras in padure. Dupa 50 m de la al doilea izvoras drumul se bifurca, ramura stinga continuind inainte prin padure. Drumul nostru coteste la dreapta si trece pe la cabana de muncitori din Dosul Magurii, care ramine in dreapta drumului.

Dupa cabana drumul coteste din nou spre dreapta descriind o serpentina larga, apoi face o bucla tot spre dreapta traversind Piriul Blejeniei care curge dinspre vest, de sub curmatura omonima. in nordul curmaturii se ridica dealul Magura Mica (902 m). Prin Curmatura Blejeniei trecea poteca turistica de la Glajaria din Valea Porumbacelului spre cabana Negoiu.



Dupa ce s-a construit drumul forestier pe Riul Mare a fost deschisa o varianta a potecii turistice care urca din drum, in serpentine, pe coasta din partea sudica a Piriului Blejeniei si mai sus intilnea poteca ce urca de la Glajarie. Acum toata aceasta regiune este napadita de vegetatie.

Continuam pe drum in urcus lin. Valea se ingusteaza din ce in ce mai mult. Dupa cca 18 km de la statia C.F.R. Porumbacu ajungem la cariera de marmura (cca 860 m), care nu mai este in exploatare. Putin mai sus drumul trece pe malul estic al Riului Mare si continua pina la punctul de nastere al acestuia, confluenta piraielor serbota si Sarata (930 m).

Drumul traverseaza piriul Sarata pe malul sudic si il insoteste pe acest mal spre est pe o distanta de 300 m, apoi se intoarce spre dreapta (la cot magazie intermediara a cabanei Negoiu) si, urcind spre sud-vest, traverseaza creasta Piciorului serbotei dupa care continua inca 700 m spre sud, pe deasupra piriului serbota.

Distanta de cca 20 km de la statia C.F.R. Porumbacu pina la capatul drumului forestier se parcurge pe jos in 6 ore.

De la capatul drumului forestier prindem poteca marcata cu triunghi albastru, care urca spre stinga in serpentine, indepartindu-se destul de repede de firul apei. Mai sus poteca ia directia sud si urmeaza versantul vestic al Piscului serbotei pina intilneste intr-un cot de serpentina vechea poteca de la glajarie, ce urca pe sub cascada serbota.

De aici urmam poteca din stinga, in urcus lin, si dupa cinci cotituri ajungem la Cabana Negoiu (1546 m).
Timp de parcurs de la capatul drumului forestier la cabana Negoiu: 2 ore.

2 a￯￯ CABANA NEGOIU a￯￯ SAUA CLEOPATREI
Marcaj: triunghi albastru. Timp de parcurs: 21/2 ore. Urcus: 809 m. Drumul principal de acces la virful Negoiu. Accesibil numai vara.

De la cladirea principala a cabanei Negoiu (1546 m) pornim spre sud pe poteca ce ocoleste dimbul din fata cabanei prin est si, dupa cca 100 m, ajungem in fata cabanei vechi, la bifurcatia de poteci de unde parasim creasta Piscului serbotei si prindem poteca din stinga, marcata cu triunghi albastru, care la inceput tine curba de nivel apoi urca usor pe versantul estic, foarte inclinat, al culmii. Pe parcurs trecem peste noua podete.

Dupa ce iesim din padure strabatem o zona de jnepeni si ocolim un mic picior desprins din culme spre est, inspre Valea Saratii. in stinga noastra, mai jos, piriul Sarata isi pravaleste apele peste doua praguri glaciare. Dupa aproape 3/4 ora de la cabana traversam piriul pe terasa a treia (alt. 1730 m) la locul numit Piatra Caprei (in apropiere se gaseste un bloc mare de piatra). Aici se unesc piriul sudic si piriul estic ale Saratii.

Locul este foarte frumos. Terasa inierbata este marginita spre sud de un perete de stinca inalt de 100 m, aproape vertical si intunecat, peste care se arunca apele piriului sudic formind o mareata cascada. Deasupra, un alt prag glaciar mai inalt ofera, in anii ploiosi, o alta cascada. Drumul de la Cabana Negoiu pina la Piatra Caprei a fost construit special pentru turism si a fost numit a￯￯Cararea Zmeilora￯￯.

De la Piatra Caprei urcam mai tare prin apropierea firului estic al piriului Sarata, pina la bifurcatia de la Piatra Prinzului (cca 2120 m) marcata de un bloc mare de piatra cu sageti indicatoare.

Timp de mers de la Piatra Caprei pina la Piatra Prinzului a￯￯ 1 ora.
De aici se vede spre est, in fundul caldarii, saua ingusta si ascutita numita Strunga Ciobanului prin care trece poteca marcata cu cruce rosie spre lacul Caltun.

De la Piatra Prinzului urmam in continuare poteca marcata cu triunghi albastru, urcind pronuntat spre sud, peste grohotisuri de bolovani apoi printre lespezi mari de piatra cu forme curioase. Aici se afla a￯￯ in dreapta potecii a￯￯ Acul Cleopatrei, pe care-1 putem pierde (din vedere!) destul de usor prin multimea lespezilor. De aici, in citeva minute, ajungem in creasta in mica sa a Cleopatrei (2355 m), la vest de virful Negoiu, unde intilnim marcajul banda rosie.

Timp de mers de la Piatra Prinzului pina in saua Cleopatrei a￯￯ 3/4 ora.
Din saua Cleopatrei spre stinga (est) se poate ajunge in 3/4 ora pe virful Negoiu si in 5 ore la cabana de la Lacul Bilea urmind traseele C6 si N26 in sens invers. Tot din saua Cleopatrei se poate ajunge spre sud la cabana Cumpana, in 8 ore, urmind traseul S15 in sens invers

3 a￯￯ PIATRA PRiNZULUI a￯￯ STRUNGA CIOBANULUI a￯￯ PORTITA CALTUNULUI
Marcaj: cruce rosie. Timp de parcurs: 2 ore. Urcus: 289 m; coboris 180 m. Traseul evita trecerea peste virful Negoiu. Accesibil vara.

De la Piatra Prinzului (cca 2120 m) pornim spre est-sud-est urmind marcajul cruce rosie care urca prin caldarea estica a Saratii si, destul de repede, ajungem sub hornul vestic al Strungii Ciobanului. Urcam acest horn care ne scoate in saua ingusta numita Strunga Ciobanului (2308 m), din creasta Piscului Saratii (Muchia Saratii).
Timp de mers de la plecare pina in strunga: 1/2 ora.

De aici ne angajam in coborirea hornului estic, mai ingust decit cel vestic, si, in continuare, coborim in serpentine strinse conul de la baza lui, presarat cu grohotis si iarba. Continuam coborirea spre est-sud-est prin caldarea laterala vestica a Laitei, numita de turisti Caldarea Ciobanului.

Trecem pe sub stincile din partea dreapta a caldarii, cu straturi inclinate la verticala, apoi printre blocuri mari de piatra, dupa care traversam un vilcel inclinat, cu stinci umede (periculos in perioada de inghet!). Ne abatem spre sud-est si foarte curind traversam un piriias, lasind pe dreapta un picior scurt, stincos si abrupt al muntelui Laita, care urca in virful Negoiu (2535 m). Urmam marcajul cruce rosie spre sud strabatind partea vestica, mai putin inclinata a Caldarii Laitei, formata din stinci rotunjite de ghetari.

Spre sud-est, peste caldare, ne impresioneaza versantul nordic, abrupt, al crestei principale, in spatele caruia se ridica peretele intunecat al Caltunului. in dreapta noastra, mai sus, ramin virful Negoiu, Strunga Dracului, Virful dintre Strungi si Strunga Doamnei. Catre fundul Caldarii Laitei cotim spre sud-est si, la marginea pinzei de grohotis de sub cota 2418, intilnim poteca de creasta, marcata cu banda rosie.

Marcajul cruce rosie se termina in acest punct. Traversind grohotisul spre stinga, cam pe curba de nivel, dupa 250 m ajungem in Portita Caltunului (2229 m). De aici putem ajunge la cabana de la lacul Bilea, in 31/2 ore, urmind traseele C6 si N26 in sens invers.

4 a￯￯ CABANA NEGOIU a￯￯ VARFUL SERBOTA
Marcaj: banda albastra. Timp de parcurs: 2 1/2 ore. Urcus: 785 m. Traseu de vara.

De la cladirea principala a cabanei Negoiu (1546 m) pornim spre sud urmind poteca larga prin stinga mamelonului dintre cele doua cladiri. Dupa 100 m trecem prin fata cabanei vechi, care ramine in dreapta, iar dupa inca 50 m ajungem la bifurcatia potecilor. Lasam spre stinga (sud-sud-est) poteca marcata cu triunghi albastru, care conduce la virful Negoiu prin Caldarea Saratii, si urmam poteca din dreapta (sud-sud-vest) marcata cu banda albastra, cruce albastra si punct rosu, pe versantul vestic al Piscului serbotei.

Dupa cca 1/2 km parasim poteca batatorita si cotim la stinga, calauziti numai de marcajul banda albastra. Urcam pe poteca firava ce se strecoara prin molidis si descrie serpentine cind prin padure, cind prin luminis. Dupa cca 1/4 ora iesim din padure ceva mai jos de creasta. Continuam urcusul in directia sud-sud-est pe sub limba de padure ce inainteaza pe creasta si, dupa ce aceasta se termina, atingem creasta intr-o mica sa. Partea estica, dinspre Valea Saratii, este abrupta si neprimitoare. Urmam mai departe poteca ce se furiseaza printre ienuperii si afinisul de pe versantul vestic, destul de aproape de creasta. in dreapta noastra se adinceste Caldarea serbotei, flancata pe partea vestica de Muchia Puha.

Din punctele unde atingem creasta privirea ne este atrasa spre est de virful Negoiu (2535 m) care apare sub o forma ascutita, urmat spre stinga de trei spintecaturi a￯￯ cea din mijloc fiind Strunga Ciobanului a￯￯ si in continuare de Muchia (Piscul) Saratii cu virfurile Podeiu (2408 m), steghiilor (2378 m), Burianu Mare (2331 m) si Burianu Mic (2306 m). in fata Negoiului se vede cocoasa Virfului Saratii (2365 m) din care porneste spre vest custura stincoasa a Saratii.

In partea superioara versantul vestic al Piscului serbotei este format din lespezi de piatra inclinate la 45A￯. Trecem pentru putin timp pe partea estica, de unde avem o vedere a￯￯din apropierea￯￯ asupra fioroasei Custuri a Saratiii, apoi revenim in creasta piscului si urcam pina la jonctiunea acestuia cu creasta principala fagarasana, unde intilnim marcajul banda rosie. De aici pina pe virful serbota (2331 m) mai avem de parcurs cca 80 m pe creasta principala spre est-sud-est.

5 a￯￯ CABANA NEGOIU a￯￯ SAUA SCARII
Marcaj: cruce albastra. Timp de parcurs: 21/2 ore. Urcus: 650 m; coboris: 50 m. Traseu de vara.

Din fata cladirii principale a cabanei Negoiu (1546 m) pornim spre sud pe poteca ce ocoleste prin stinga dimbul dintre cele doua cladiri si, la ramificatia din fata cabanei vechi, lasam in stinga poteca marcata cu triunghi albastru care urca la virful Negoiu prin Caldarea Saratii, iar noi urmam poteca din dreapta marcata cu semnele cruce albastra, banda albastra si punct rosu, care urca usor spre sud-sud-vest, pe versantul vestic al Piscului serbotei.

Dupa o jumatate de kilometru se ramifica spre stinga poteca marcata cu banda albastra care urca spre virful serbota. Poteca batatorita, insotita de semnele cruce albastra si punct rosu incepe curind sa coboare in serpentine spre Valea serbotei. Dupa iesirea din padure traversam piriul pe deasupra pragului glaciar cu renumita cascada a serbotei. Urcind putin pe partea vestica a apei ajungem la ramificatia spre dreapta a potecii spre cabana Bircaciu, insotita de marcajul punct rosu.
Timp de mers de la cabana Negoiu pina aici a￯￯ 20 minute.

De la ramificatie urmam mai departe poteca marcata cu cruce albastra, pe partea vestica a vaii glaciare, lasam in dreapta urmele fostei stine a serbotei si urcam sustinut spre sud-sud-vest. Depasim un mic prag glaciar apoi cotim spre vest si urcam pragul glaciar din gura caldarii vestice. in continuare, urcam prin caldarea vestica a￯￯ numita si Caldarea de catre Puha a￯￯ in directia sud-vest, depasind inca un prag glaciar.

Deasupra acestuia schitam o deviere spre sud, in directia virfului vestic, stincos, al Muscelei Scarii, trecind pe linga niste izvoare (aprovizionare cu apa!), apoi executam o intoarcere spre vest si, urcind o culmioara ajungem in creasta Muchiei Puha. Urmam versantul vestic al muchiei spre sud, pentru a evita creasta stincoasa. Spre vest se intinde caldarea superioara a Porumbacelului (numita si Caldarea Puha), traversata de o veche poteca pastorala nemarcata (Plaiul tarii) care se ramifica din poteca noastra.

Curind traversam muchia pe partea estica si, dupa urcarea unui scurt horn pietros, ajungem in partea vestica a seii Scarii (2146 m). Aici, marcajul cruce albastra a￯￯ care continua spre sud, coborind in Caldarea Scarii a￯￯ se incruciseaza cu marcajul banda rosie, care insoteste creasta principala.

Din saua Scarii se poate ajunge spre vest, in 5 ore, la cabana Suru, urmind traseul C8 si traseul N37 in sens invers.

6 a￯￯ CABANA BARCACIU a￯￯ CABANA NEGOIU
Marcaj: punct rosu. Timp de parcurs: 21/2 ore. Urcus: 250 m; coboris: 254 m. Traseu de legatura intre cabane, vara usor, iarna numai pentru drumeti experimentati.

De la cabana Bircaciu (1550 m) urcam pe creasta, prin poiana, in directia sud-est si patrundem pe culoarul care se formeaza prin padure, marcat la inceput cu punct rosu, cruce rosie si punct albastru. Dupa 130 m de la cabana parasim culoarul cu semnele cruce rosie si punct albastru si, calauziti numai de marcajul punct rosu, cotim la stinga, spre est, urmind poteca ce se furiseaza prin padurea de molid. Ocolim prin sud bazinul Piriului Comanesei traversind citeva piriiase apoi urcam in creasta nordica a muntelui Bircaciu.

Urmam culmea spre sud avind pe o mica portiune traseu comun cu vechiul Plai al tarii, ale carui urme se vad mai greu in aceasta zona. Parasim apoi creasta si trecem pe versantul estic ajungind la limita superioara a padurii de unde putem privi silueta zvelta a Negoiului cu Muchia Saratii in stinga si virful serbota in dreapta, mai in fata. Din ultimul virf se desprinde spre stinga Piscul serbotei pe a carui culme, in zona impadurita, se gaseste cabana Negoiu, tinta calatoriei noastre. Dincoace de Piscul serbotei se vede Muchia Puha despartita de noi prin Valea Porumbacelului.

Coborim in Valea Porumbacelului pe al carui mal vestic (in dreapta potecii) se afla o stina. Traversam apa apoi urcam in creasta Muchiei Puha. Continuam drumul pe versantul estic al culmii si, ceva mai departe, traversam Piriul Miezuinei care curge spre stinga in piriul serbota. Ocolim un picior nord-estic desprins din Muchia Puha apoi traversam inca un piriias si ne apropiem de piriul serbota in coboris usor.

Dupa ce lasam in dreapta locul fostei stine a serbotei intilnim, de asemenea pe dreapta, poteca marcata cu cruce albastra care coboara din saua Scarii. Traversam piriul serbota avind in stinga pragul glaciar cu renumita cascada (pe care nu o putem vedea de aici) apoi intram in padure si parcurgem citeva serpentine in urcus. Vom evita scurtaturile spre stinga, deoarece acestea trec prin portiuni dificile. Dupa terminarea serpentinelor ia sfirsit si urcusul. Foarte curind intilnim pe dreapta poteca marcata cu banda albastra care coboara din virful serbota.

Parcurgem ultima jumatate de kilometru a traseului in coboris usor pe poteca larga si comoda, insotita de cele trei marcaje (punct rosu, cruce albastra si banda albastra), pina in creasta Piscului serbotei unde, in fata cladirii vechi a cabanei Negoiu, intilnim pe dreapta poteca ce coboara de pe virful Negoiu (marcaj triunghi albastru).

Mergem inca putin spre nord lasind cabana veche in stinga si, in spatele unui dimb pe care il ocolim prin dreapta, ajungem la cladirea principala a cabanei Negoiu (1546 m).
Timp de mers din Valea serbotei pina la cabana a￯￯ aproape 1/2 ora


 
 
 
 
Sondaj
Cum ai prefera sa fii legat daca ai practica bungee jumping?