Trasee de treking in Masivul Bucegi - I
calendar_month 07 Feb 2012, 11:38
1. SINAIA - VARFUL CU DOR - PESTERA
2. SINAIA - PIATRA ARSA - PESTERA
1. SINAIA - VARFUL CU DOR - PESTERA
SINAIA - VARFUL CU DOR
Traseul porneste de la capatul str. Furnica (cca 40 min de la gara, 5 min. de la cabana Furnica), urmeaza in continuare strada Victoriei dupa care urca, la inceput printr-o poiana larga, apoi prin padure, pe `Plaiul Vacilor`, trece printr-o succesiune neintrerupta de poieni si ajunge, dupa cca 45 minute, deasupra Hotelului Alpin `Cota 1400`, in poiana `La Sfarsitul Lumii`. Din poiana poteca urca de-a lungul crestei pe care se afla cabana `Cota 1500` si atinge curind un prag orizontal (punctul `La Lac`) de unde se desprinde varianta de iarna a drumuri.
Varianta de iarna urmeaza traseul indicat de stilpii de marcaj, spre stinga, de-a coasta, conduce in firul Vaii Zgarbura, urca apoi pe malul opus, paralel cu valea, si intilneste drumul de vara pe coama dintre V. Zgarburei si V. Stinei. Din punctul `La Lac`, poteca iese deasupra unui pinten stincos (Piatra Turcului), iar dupa ce urca fata Vaii cu Brazi, conduce pe un doilea prag.
Drumul urmeaza apoi de-a coasta, in urcus usor, flancul sudic al Furnicii, traverseaza, dupa cca 15 minute de mers pe aceasta portiune monotona, firul superior al Vaii Zgarbura si iese pe o platforma larga unde intilneste varianta de iarna ce vine din stinga. In fata distingem silueta de forma triunghiulara a Virfului cu Dor (2006 m).
Poteca, cu multe viituri si variante, continua in urcus, paralel cu firul superior al Vaii Stinei (stinga), trece pe sub stincile `La Cetate` (dreapta), si dupa ce lasa in stinga coastele ce coboara spre SV din Virful cu Dor, ajunge dupa un ultim urcus pieptis, la cabana cu acelasi nume (1885 m).
VARFUL CU DOR - PESTERA
De la cabana poteca urca spre V si iese in Curmatura Virfului cu Dor, de unde se deschide o perspectiva larga asupra Platoului Bucegilor, muntilor din sirul ialomitean si Culmii Strunga. Din curmatura drumul coboara spre V urmind Vilcelul Virfului cu Dor, (denumit si Vilcelul Dorului), catre Valea Izvorul Dorului, de-a lungul variantei de iarna (marcaj banda rosie), comun pe o scurta portiune cu poteca spre Bolboci (marcaj cruce galbena).
De la confluenta, urcind V. Izvorul Dorului spre dreapta, traseul nostru intilneste drumul de vara. Acesta se abate din Curmatura Vf. cu Dor 1/2 la dreapta, coboara clinul sud-vestic al Furnicii, lasind in stinga Vilcelul Virfului cu Dor si apoi V. Izvorul Dorului, de care se apropie continuu. Printr-un intrind adinc poteca trece peste V. Calugarului, ajunge curind sub linia funicularului pe care o insoteste spre stinga si, dupa cca 45 minute de la cabana, traverseaza firul Vaii Izvorul Dorului, unde intilneste varianta de iarna, care vine din stinga, in lungul vaii.
Traseul continua urcind usor prin pajisti intinse, pe malul drept ai Izvorului Dorului, si ajunge in Curmatura Laptici din marginea vestica a platoului. Din curmatura, drumul coboara pe versantul ialomitean, in lungul plaiului ce formeaza Piciorul Laptici, traverseaza o serie de viroage dupa care, urmind coama plaiului, iese curind pe un prag, de unde continua coborisul in lungul unei viroage largi, podita cu lespezi de gresie.
Drumul se abate curind la dreapta, in coboris, conduce in zona larga de poieni ce se intind intre poalele padurii Laptici si firul Vaii Ialomita, iar dupa ce lasa in stinga poteca spre cabana Padina (marcata cu cruce rosie), intretaie citeva poieni, si traverseaza firul Vaii Laptici; in continuare strabate pajistile unui prag larg, dupa care, in urcus usor, conduce curind in dreptul manastirii Pestera.
Aici intilneste, venind din stinga, drumul dinspre Bolboci-Padina, ocoleste pe margine luminisul `Poienii Crucii` (rezervatia naturala a Academiei Romane), si, dupa un ultim urcus scurt, ajunge la cabana Pestera (1610 m).
PESTERA - VARFUL CU DOR
De la cabana Pestera (1610 m) drumul coboara catre V pe linga `Poiana Crucii`, apoi se indreapta catre S, de-a coasta, lasa in dreapta asezarile manastirii Pestera si drumul spre Padina-Bolboci iar dupa 10 - 15 min iese din padure si, in coboris usor prin pajistile unui prag larg, traverseaza V. Laptici.
Drumul intilneste curind, venind din dreapta, poteca (marcata cu cruce rosie) de la cabana Padina, trece pe deasupra poienilor si padinilor largi din lungul Ialomitei, iar dupa ce urca de-a lungul unei viroage podite cu lespezi de gresie, iese pe un prag aproape orizontal al coamei ce desparte V. Laptici (stinga) de V. Scindurarilor (dreapta).
In lungul plaiului `Piciorul Laptici`, poteca traverseaza o serie de viroage si iese in marginea platoului, in Curmatura Laptici; din curmatura coboara usor catre centrul platoului, spre SV, si atinge firul Vaii Izvorul Dorului, unde lasa in dreapta varianta de iarna. Aceasta urmeaza traseul indicat de stilpii de marcaj, spre S, in lungul Vilcelului Virfului cu Dor, intilneste drumul ce vine de la Bolboci si urmeaza catre stinga, in urcus direct, pina in Curmatura Virfului cu Dor, unde reintilneste drumul de vara.
Traseul de vara traverseaza firul vaii, indreptindu-se catre primul stilp al funicularului, printr-un intrind adiac, traverseaza V. Calugarului si urca de-a coasta prin pajistile monotone ce acopera coastele Furnicii. Drumul lasa in dreapta, jos, V. Izvorului Dorului, apoi, mai departe, afluentul acesteia, Vilcelul Virfului cu Dor, trece peste o viroaga mai adinca si conduce in Curmatura Virfului cu Dor situata in marginea rasariteana a platoului. Din curmatura, continuind spre E, drumul deschide curind o perspectiva larga asupra Sinaiei si Vaii Prahova, dincolo de care se inalta spinarile monotone ale Garbovei, si dupa 5 minute de coboris, ajunge la cabana Virful cu Dor (1885 m.)
VARFUL CU DOR - SINAIA
De la cabana Virful cu Dor (1885 m) drumul coboara repede, trece pe sub stincile `La Cetate` (stinga) si se continua paralel cu vilcelul de obirsie al Vaii Stinei, lasind in urma piramida Virfului cu Dor (2006 m); dupa cca 10 min. de la cabana ajunge pe o platforma situata pe coama dintre V. Stinei si V. Zgarburei, de unde se desparte varianta de iarna. Aceasta urmeaza traseul indicat de stilpii de marcaj, spre E, in coboris direct pe malul drept al Vaii Zgarbura, dupa traversarea careia intilneste drumul de vara in punctul `La Lac`.
Drumul de vara se indreapta catre stinga, traverseaza imediat firul superior al Vaii Zgarbura si continua pe o buna portiune prin pajistile ce acopera coastele sudice ale Furnicii; dupa 10-15 min ajunge pe pragul unui pinten de unde in coboris repede pe flancul sau estic conduce pe un tapsan situat pe creasta dintre V. Zgarburei (dreapta) si Valea cu Brazi (stinga).
Printr-un coboris scurt, poteca ocoleste pintenul stincos `Piatra Turcului` si ajunge pe un alt prag, in punctul `La Lac`, unde intilneste venind din dreapta, varianta de iarna; continuind in lungul coamei, trece curind prin fata cabanei `Cota 1500` iar prin pajistile poienii `La Sfirsitul Lumii` iese linga Hotelul Alpin `Cota 1400`.
VARFUL CU DOR - PIATRA ARSA
De la cabana Virful cu Dor (1885 m), traseul se indreapta catre NE, urcind de-a coasta, iar dupa ce trece un tapsan, urmeaza aproape orizontal coastele estice ale Furnicii, pe la obirsia V. cu Brazi (punct periculos iarna, din cauza avalanselor) si iese pe fata de NE a Furnicii. Drumul ocoleste pe la N poalele Virfului Furnica, trece pe deasupra obirsiei Vaii cu Genune si iese, dupa 40-45 min de la cabana, in Saua Calugarului, situata in marginea platoului.
De-a lungul acestuia, drumul urca usor catre N, lasa in dreapta obirsia Vaii Pelesului iar dupa cca 20 min din curmatura, ajunge in Culmea Pietrelor Arse (2020 m) de unde apare in fund, catre N, cabana Piatra Arsa.
Din culme, coborind usor printre pilcuri de jnepeni, traseul nostru intilneste curind, venind din dreapta, poteca de la Sinaia prin Piatra Arsa, de-a lungul careia continua coborisul insotind Vilcelul Jepilor Mari si ajunge la cabana `Piatra Arsa` (1950 m).
VARFUL CU DOR - BOLBOCI
De la cabana Varful cu Dor, poteca urca spre V, iar dupa 5 min iese in Curmatura Virfului cu Dor, de unde orizontul se deschide larg peste intinderile vaste si monotone ale platoului. Din curmatura, lasind in dreapta drumul de vara spre Pestera, coborim repede spre V in lungul Vilcelului Virfului cu Dor (gresit numit V. Scindurarilor), pe malul drept al acestuia. Avind mereu in stinga clinul nordic al Coltilor lui Barbes si in dreapta coastele largi si inierbate ale Furnicii, ajungem dupa cca 20 min de coboris la confluenta Vaii Izvorul Dorului cu Vilcelul Virfului cu Dor, de unde se desprinde la dreapta, varianta de iarna, marcata cu banda rosie.
Traseul nostru continua, in urcus pe malul opus al vaii. Dupa 10-15 min din vale, urcusul inceteaza si poteca, descriind o curba larga catre stinga, traverseaza curind Vilcelul Clinului.
Drumul continua pe platou in urcus usor, apoi, ocolind obirsiile Vaii Oboarele (stinga), se indreapta catre S, aproape orizontal, pe coastele de sub Vf. Nucetul (dreapta), iar dupa o curba spre dreapta, conduce pe coama acestui munte. Distingem de aici spre VSV, cetatea de piatra a Muntelui Zanoaga, Lespezile, iar departe, in fund, virful singuratic al Leaotei.
Din coama, in coboris usor, apoi repede, pe coastele versantului vestic al Nucetului, poteca ajunge la poalele acestuia; in continuare, traverseaza o poiana intinsa, dupa care, trecind pe muchia ce se lasa catre V. Ialomitei, coboara prin poieni si traverseaza linia funicularului. Curind apar in stinga, in vale, asezarile Bolbocilor. Drumul continua in coboris repede si ajunge in V. Ialomitei, la Bolboci, in dreptul unui stilp indicator, unde intilneste drumul din lungul Vaii Ialomita, marcat cu cruce albastra.
2. SINAIA - PIATRA ARSA - PESTERA
SINAIA - PIATRA ARSA
Dupa ce lasa in stinga `Cabana Schiorilor` si trece de ultimele cladiri ale Sinaiei, soseaua face, nu departe, o cotitura brusca spre stinga, de unde o parasim, prinzind spre dreapta poteca marcata care, dupa un scurt coboris, traverseaza V. Pelesului. Urcind in continuare, prin padure, lasam in stinga luminisul cu stincarii `Poiana Caprei` si de-a lungul versantului Vaii Pelesului, iesim in marginea Poienii Stinei (1265 m), unde intilnim soseaua ce vine de la Sinaia (din stinga) si care se indreapta spre cabana `Poiana Stinii`, asezata nu departe, in marginea de rasarit a poienii (5 min).
De aici se desfasoara o priveliste intinsa asupra versantului prahovean al Bucegilor, incepind (din stinga) cu Muntele Furnica; deasupra poienii, in primul plan, Piatra Arsa Mica, cu crestetul si coastele imbracate in raristi de larice si marginea Platoului Piatra Arsa cu Pintenul Pietrei Arse (2007 m); apoi, din acest virf catre N, abrupturile Jepilor Mari, Jepilor Mici, Saua Caraimanului cu Crucea Eroilor, uriasul abrupt al Costilei si pe ultimul plan, Creasta Morarului.
Din marginea poienii urmam pe o mica portiune soseaua; prindem apoi spre dreapta poteca ce urca usor catre extremitatea de sus a poienii, de unde continuam spre stinga, iar dupa ce trecem peste o coasta puternic inclinata, iesim in marginea inferioara a Poienii Piatra Arsa. Din acest punct reintram curind in padure, urcam in serpentine flancul Vaii Piatra Arsa si iesim in marginea de sus a Poienii Pietrei Arse, de unde trecem curind pe versantul dinspre V. Pelesului. In continuare, poteca urmeaza alternativ flancurile Plaiului Pietrei Arse si conduce (dupa 1 - 1 1/2 ora din Poiana Stinei) intr-o mica sa, in spatele `Stincii lui Varsanufie`.
Este locul de unde apar in fund, catre N, spinarile prelungi ale Postavarului si Pietrei Mari iar in vale, risipite de-a lungul V. Prahovei, asezarile Poienii Tapului si Bustenilor. Intrind in zona alpina, poteca urmeaza coama Pietrei Arse, urca apoi pe fata Vaii Pelesului, iar dupa ce lasa in urma un prim pinten stincos, iese deasupra obirsiei Vaii Piatra Arsa; de aici, revenind pe fata Vaii Pelesului, trece un al doilea pinten stincos dupa care conduce pe un tapsan situat pe coama dintre aceasta vale si V. Babei. Urmind de-a coasta pe fata Vaii Pelesului, pe sub peretele stincos ce formeaza `Coltii lui Nica`, drumul iese in apropierea firului de obirsie al Vaii Pelesului, in lungul caruia urca usor spre crestetul Platoului Pietrei Arse. In stinga, peste vale, se ridica Vf. Calugarul, cu coastele invesmintate in tufarisuri de smirdar. Dupa cca. 10 min de la iesirea in Platoul Pietrei Arse urcusul inceteaza intr-o mica sa, de unde apare deodata, intinderea vasta a Platoului Bucegilor.
In continuare, poteca se indreapta aproape orizontal pe deasupra obisiei Vaii Babei, coboara usor lasind in dreapta Vf. Jepii Mari, dupa care trece curind pe sub linia funicularului unde intilneste drumul ce vine din stinga, dinspre Virful cu Dor. Drumul coboara de aci mai accentuat, in lungul unui fir al Vilcelului Jepilor Mari si apoi, suind pe malul drept al acestuia, conduce la cabana Piatra Arsa (1950 m).
PIATRA ARSA - PESTERA
De la cabana Piatra Arsa (1950 m) poteca se indreapta catre V, coborind usor de-a coasta, pe platou, paralel cu Vilcelul Jepilor Mari (stinga); dupa 10-15 min de la cabana, traverseaza V. Izvorul Dorului si urca apoi usor prin pajistile valurite de musuroaie ale `Plaiului lui Pacala`. Dupa o usoara curba spre dreapta, poteca ne conduce de-a coasta, in Saua Cocora-Laptici, situata in marginea vestica a platoului.
Inainte se deschide albia larga a Vaii Ialomita, dincolo de care se inalta, dintr-un noian de spinari joase, Virful Leaota; spre V. zarim Saua Strungii, si Strungile Mari, in continuare, spre N, Spinarea Doamnelor, iar mai la dreapta virfurile tabulare ale Obirsiei. Din sa, poteca incepe sa coboare usor, de-a coasta, iar dupa cu traverseaza viroagele V. Trasnetului, ajunge dupa 15-20 min de coboris in V. Laptici. Urcind pe malul opus, peste un strat de gresie inclinat, drumul continua de-a coasta, aproape orizontal, lasind in stinga plaiul inierbat al Piciorului Cocorei, iar in dreapta sub stincariile de calcare de sub creasta Cocorei.
Dupa 10-15 min din V. Laptici poteca traverseaza Vilcelul Cocorei de unde printr-o cotitura brusca la stinga, strabate catre V, Creasta Virfurilor Mari iar dupa cca 20 min din Vilcelul Cocorei, ajunge in poienita Virful cu Bradet. De aici, drumul coteste brusc spre dreapta si coboara repede prin padure la cabana Pestera (1610 m).
Legaturi de la cabana Pestera spre: Vf. Omul prin V. Obirsia Ialomitei, indice 17 B; Babele (si Caraiman sau Busteni), 5 C; Bolboci (si Scropoasa, Dobresti, Pietrosita) 17 D; Manastirea Pestera, Pestera Ialomitei, cabana Padina, 16 B; Saua Strunga (si Bran sau Vf. Omul prin Coltii Tapului), 16 B; Piatra Arsa (si Busteni sau Sinaia), 2 B; Virful cu Dor (Sinaia) 1 B.
PESTERA - PIATRA ARSA
Poteca porneste prin padurea din spatele cabanei, iar dupa un urcus pieptis de cca 15 min, iese in poienita Virful cu Bradet. De aici, se orienteaza brusc catre stinga, continuind in lungul crestei Virfurile Mari, pe flancul sudic al acesteia, iar dupa 15-20 min, ajunge in creasta. Continuind spre B, pe sub coama, poteca se abate curind la dreapta, paraseste creasta si traverseaza Vilcelul Cocorei, dupa care urmeaza aproape orizontal pe sub coaatele vestice ale Cocorei; de aci, lasa in dreapta plaiul inierbat al Piciorului Cocorei, si dupa 10- 15min din vilcel, coboara peste un banc inclinat de gresie, in firul Vaii Laptici pe care il traverseaza. Poteca trece mai departe viroagele V. Trasnetului si iese curind in marginea platoului, in Saua Cocora-Laptici, unde urcusul inceteaza. In fata apar: Vf. Pietrei Arse, iar spre E, cabana Piatra Arsa. Din sa, drumul coboara usor pe platou, spre E, prin pajistile valurite de musuroaie ale `Plaiului lui Pacala`, iar dupa 10-15 min traverseaza V. Izvorul Dorului, de unde, in urcus usor, paralel cu Vilcelul Jepilor Mari, ajunge curind la cabana `Piatra Arsa` (1950 m).
PIATRA ARSA - SINAIA
De la cabana Piatra Arsa (1905 m) poteca se indreapta catre S, coborind la inceput spre firul Vilcelului Jepilor Mari, apoi urcind paralel cu acesta, iar dupa cca 10 min ajunge sub linia funicularului, ia o ramifiratie de drumuri. La dreapta, se desprinde drumul spre Virful cu Dor. Traseul nostru urmeaza inainte, in urcus usor, si iese curind in largile pajisti de pe Platoul Pietrei Arse. Lasind in stinga Vf. Jepii Mari, potera trece (aproape orizontal pe deasupra obirsiei Vaii Babei (stinga) si conduce intr-o mica sa, de unde incepe sa coboare usor in partea opusa, paralel cu firul obirsiei Vaii Pelesului, lasind in dreapta, peste vale, Vf. Calugarul, cu coastele imbracale in tufarisuri de smirdar. Dupa 5 - 6 min ajungem in marginea Platoului Pietrei Arse de unde se deschide o priveliste larga asupra Sinaiei si Vaii Prahovei.
De aci, poteca urmind fata Pietrei Arse, pe deasupra Vaii Pelesului, coboara la inceput puternic apoi de-a coasta, pe sub peretele stincos ce formeaza `Coltii lui Nica` si iese curind pe un tapsan situat in coama de unde ajunge, in coboris repede, dupa 15 - 20 min. intr-o mica sa, in spatele `Stincii lui Varsanufie`.
In continuare, urmeaza alternativ flancurile Plaiului Pietrei Arse, iar dupa ce trece pe versantul Vaii Pelesului, coboara prin pajisti bogate o fata puternic inclinata si conduce de-a coasta, in Poiana Stinei, in marginea careia se afla cabana Poiana Stinei.
Urmind poteca in coboris, aceasta iese curind in soseaua ce leaga Poiana Stinei cu Sinaia (o ora, marcaj triunghi albastru). Continuam pe o mica portiune soseaua spre cabana, pina in punctul din care se desprinde la dreapta potera noastra. Aceasta coboara de-a coasta, lasa mai departe, in dreapta luminisul cu stincarii, Poiana Caprei, iar dupa ce paraseste Plaiul Pietrei Arse, traverseaza V. Pelesului si intilneste soseaua ce vine de la `Cota 1400` si Poiana Stinei; de-a lungul acesteia, trece curind pe linga Cabana Schiorilor si dupa citeva minute ia sfirsit in Sinaia, la capatul strazii Furnica.
PIATRA ARSA - VARFUL CU DOR
De la cabana Piatra Arsa (1950 rn) poteca se indreapta catre S. coborind la inceput spre firul Vilcelului Jepilor Mari dupa care, urcind paralel cu acesta, ajunge dupa cca 10 min la o ramificatie de drumuri (inainte urmeaza drumul spre Sinaia prin Piatra Arsa). Traseul nostru continua spre dreapta, urcind usor printre pilcuri de jnepeni, iar dupa 5-10 min de la ramificatie, ajunge in Culmea Pietrei Arse (2020 m). Din culme, drumul coboara usor catre S, in lungul Platoului Pietrei Arse, avind in fata coasta intinsa a versantului nordic al Furnicii, lasa in stinga obirsia din platou a Vaii Pelesului si ajunge curind in Saua Calugarului.
De aci, continua aproape orizontal pe deasupra Vaii cu Genune, ocolind printre pilcuri de smirdar poalele Virfului Furnica, iar dupa ce traverseaza pe la obirsie Valea cu Brazi, denumita si Valea lui Carp (loc periculos iarna, din cauza avalanselor) conduce pe un tapsan, de unde apare spre SV piramida Virfului cu Dor (2006 m). Dupa un ultim coboris de-a coasta, pe clinul inierbat de deasupra stincilor `La Cetate`, drumul ajunge curind la cabana Virful cu Dor (1885 m).