Sacul de dormit - temperatura de confort
4/436
calendar_month 04 Mai 2012, 12:54
Chiar daca drumetiile te duc in zone de munte unde temperatura scade destul de mult pe timpul noptii, poti sta linistit daca in cort ai un sac de dormit adecvat.

E bine de stiut ca alegerea corecta a unui sac de dormit trebuie sa tina cont de cateva criterii. Primul este categoria de temperatura.

Categoria de temperatura
Principiul termic al functionarii sacilor de dormit se bazeaza pe mentinerea unui strat de aer in jurul corpului tau, a carui temperatura nu este influentata de cea exterioara.

Acest aer este incalzit de corpul tau, iar sacul formeaza o bariera intre el si aerul exterior.

Temperatura de confort, indicator aflat pe majoritatea etichetelor sacilor de dormit inseamna temperatura la care un sac de dormit ii va tine de cald unui individ mediu din punct de vedere al conformatiei si masei de grasime.

Norma EN 13537 este cea care se foloseste pentru clasficiarea temperaturii.
Temperaturile indicate pe sacii de dormit, conform normei EN 13537 sunt testate pe un manechin echipat cu senzori de temperatura, imbracat cu tricou cu maneca lunga, izmene, sosete pana la genunchi si caciula.

Acest manechin este incalzit pentru a simula incalzirea corpului uman, iar masuratorile sunt facute la suprafata pielii acestuia.

Temperatura corpului este influentata de o serie de factori, asa ca pe langa un sac de dormit bun tine cont de urmatoarele:

- salteaua de izopren - izoleaza spatiul dintre sacul tau si sol
- cortul - izoleaza spatiul dintre sacul tau si temperatura exterioara marind temperatura in interior cu inca 5-10A￯C
- metabolismul propriu al corpului a￯￯ poti fi friguros sau calduros, indiferent de temperatura ambientala
- sexul a￯￯ femeile in general sunt mai friguroase si prefera saci de dormit mai caldurosi
- imbracamintea a￯￯ hainele purtate in interiorul sacului de dormit pot face diferenta intre o noapte racoroasa si una confortabila
- gluga a￯￯ sacii de dormit prevazuti cu gluga sunt utili in noptile reci deoarece retin caldura mai bine la nivelul capului

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?