Saci de dormit pentru temperaturi extreme
4/494
calendar_month 13 Sep 2012, 09:36
Auzim des formularea `sac de dormit pentru turism montan` sau `sac de dormit pentru expeditie` si deseori confundam zona lor de temperatura minima cu cea medie din timpul noptilor de vara, situata undeva la 5C.

Atunci cand iti achizitionezi un sac de dormit trebuie sa iei in considerare in primul rand unde si in ce conditii il vei folosi.

Daca la intrebarea "unde" raspunzi exclusiv zone montane inalte, iar la intrebarea "cand" raspunzi cu toamna si iarna, atunci e cazul sa te orientezi catre un sac de dormit pentru temperaturi extreme.

Cum alegi un astfel de sac de dormit a￯￯ care sunt criteriile de baza?

Asa cum s-a mai precizat si intr-un articol anterior, temperatura de confort este stabilita pentru un subiect cu o conditie fizica medie, cu o perceptie normala la variatiile de temperatura.

Pentru zonele montane inalte sau cele nordice se stabileste insa o temperatura de confort mult mai scazuta, situata cu mult sub 0 grade.

Sacul de dormit trebuie sa faca fata cu brio conditiilor atmosferice vitrege, vantului puternic, gerului sau umezelii extreme.

Daca sacul de dormit nu este ales bine si limita de toleranta inferioara este depasita, senzatia de confort dispare si organismul nu se poate reface in timpul noptii.

Iata asadar cateva temperaturi minime extreme de referinta pentru alegerea unui sac de dormit confortabil in zone montane si nordice:

- sacul de dormit de 3 sezoane a￯￯ are cel mai adesea limita minima de temperatura situata undeva la -12 C a￯￯ este minimul acceptat in zone montane, deoarece mai sus de atat iti va fi cu siguranta frig in timpul noptii si nu te vei putea odihni.

- sacul de dormit de iarna sau de turism montan a￯￯ are cel mai adesea limita minima de temperatura situata undeva intre -15 C a￯￯ -25 C a￯￯ este dotat cu umplutura speciale din materiale cu grad mare de izolare termica.

- sacul de dormit pentru expeditii - are cel mai adesea limita minima de temperatura situata undeva intre -30 C a￯￯ -45 C - a￯￯ este dotat cu umplutura speciale din materiale cu grad foarte mare de izolare termica.

Iata si cateva modele de saci de dormit pentru temperaturi extreme si de unde ii poti procura:

Sondaj

Ce sport extrem ati fi dispusi sa incercati in timpul verii?