xtrem.ro  »  Pe Munte  »  Drumetii montane  »  Prim ajutor: degeraturi, hipotermie, insolatie

Prim ajutor: degeraturi, hipotermie, insolatie

4/468
calendar_month 11 Apr 2012, 11:46
Drumetiile montane presupun obligatoriu expunerea la factorii externi climaterici, iar in cazul folosirii unui echipament neadecvat sau cu factor de protectie slab pot aparea afectiuni medicale care netratate se pot transforma in urgente.

In cazul in care vremea este foarte rece iar incaltamintea si imbracamintea neadecvata ori atunci cand corpul nu face suficienta miscare pot aparea foarte usor degeraturile, cel mai adesea intalnite la membrele inferioare.

In cazul in care va confruntati cu degeraturi, iata ce trebuie sa stiti pentru a remedia situatia:
- nu incercati niciodata sa incalziti brusc extremitatile afectate pentru ca riscati afectarea permanenta a nervilor din zona expusa.
- folositi apa la temperatura corpului in care introduceti incet membrele degerate si efectuati un masaj delicat al zonelor afectate

Degeraturile apar de regula in combinatie cu hipotermia, cand temperatura corporala scade periculos de mult. Astfel de situatii apar fie in cazul in care temperatura exterioara este foarte scazuta, fie in cazurile accidentale in care o persoana cade intr-o apa foarte rece.

In cazul in care va confruntati cu hipotermie, iata ce trebuie sa stiti pentru a remedia situatia:
- realizati incalzirea persoanei afectate treptat, fie prin acoperirea ei cu folia de supravietuire (obiect indispensabil din trusa de prim ajutor atunci cand urcati pe munte), fie cu sacul de dormit.
- administrati persoanei afectate lichide calde, pentru incalzirea organismului pe cale interna.

La polul opus hipotermiei se afla insolatia, afectiune grava deseori subestimata de victima, care apare atunci cand organismul se supraincalzeste si nu poate sa-si scada temperatura.

Ea apare atunci cand temperatura ambientala este foarte ridicata, victima transpira mult insa nu se hidrateaza suficient pentru a putea inlocui pierderea apei prin traspiratie.

Multe persoane considera ca la munte nu poti face insolatie, deoarece intensitatea soarelui este mult mai scazuta decat pe litoral. O conceptie total gresita, la fel ca si aceea ca vara este anotimpul insolatiilor. Iarna este mult mai periculoasa, deoarece zapada atrage radiatiile solare.

In cazul in care va confruntati cu insolatie, iata ce trebuie sa stiti pentru a remedia situatia:
- aplicati pe tegumentele afectate (insolatia este frecvent insotita si de arsuri locale) lotiuni calmante sub forma de gel sau spray, care sa rehidrateze zona.
- nu aplicati niciodata spirt pe zonele afectate, alcoolul nu face decat sa deshidrateze mai rau
beti foarte multe lichide caldute si diuretice slabe
- in cazul in care apare si socul termic, cu simptome precum dureri severe de cap, ameteli, stare de voma, apatie sau chiar pierderea cunostintei, victimei i se vor aplica comprese reci pe frunte si se va suna la serviciul de urgenta.


 
 
 
 
Sondaj
Ce preferi, mountain bike vara sau iarna, pe zapada?