Pericole la drumetii - avalanse si lavine
4/449
calendar_month 18 Mai 2012, 09:59
Drumetiile sunt frumoase si te incarca intotdeauna cu energie.

Insa nu trebuie sa uiti nicio clipa ca nu sunt lipsite de pericole si ca un bagaj suficient de cunostinte despre acestea te poate scuti de multe neplaceri sau accidentari.

De ce trebuie sa ne ferim cand mergem in drumetii?

In anotimpul rece principalul pericol este reprezentat de zapada aflata pe teren. De la hipotermie si degeraturi pana la avalanse si furtuni de zapada iscate din senin, toate pot pune in pericol sanatatea si viata unei persoane.

Intotdeauna bagajul trebuie sa contina haine groase atunci cand mergi iarna in drumetii. Cel putin un polar gros si obligatoriu haine de schimb, in caz ca primul rand de haine se uda.

Degeraturile apar in special la membrele inferioare, asa ca sosetele groase, flausate nu trebuie sa lipseasca, pe langa incaltamintea impermeabila.

Pericolul avalanselor consta in faptul ca ele pot surprinde fulgerator drumetul aflat pe drum, fie cand traverseaza o vale fie cand escaladeaza un horn.

Viteza mare de alunecare a stratului de zapada reduce la minim timpul necesar unei reactii, iar persoana prinsa sub avalansa risca sa moara prin sufocare, in urma inhalarii cristalelor de zapada respectiv a "prafului de avalansa".

Cel mai bun sfat pe care il poate primi o persoana in acest caz este evitarea zonelor de "caldare" atunci cand temperaturile cresc rapid pe timpul iernii. Multe din trasee sunt semnalizate ca avand potential de avalansa, printr-o placa de forma dreptunghiulara cu patratele (de sah) in culori galben - negru cu inscriptia "Atentie, pericol de avalansa!".

Nici primavara nu este un anotimp lipsit de pericole pentru drumetii care se aventureaza pe munte. Ele sunt sub forma lavinelor, care se se declanseaza primavara si pornesc prin alunecari de straturi depuse si tasate succesiv .

Zapada antrenata de acestea este mai dura, fiind foarte tasata, astfel ca odata surprinsa de o lavina, persoana poate suferi fracturi de membre si traumatisme grave. In cazul lor este valabil acelasi sfat, cu ocolirea zonelor problematice.

https://


Sondaj

Cursele pe circuit vs cursele pe traseu - care sunt mai spectaculoase?