Folia de supravietuire
4/426
calendar_month 17 Apr 2012, 14:57
Un accesoriu indispensabil in rucsacul oricarui iubitor de drumetii montane este reprezentat de folia de supravietuire, utila in diverse situatii intalnite pe munte.

Din ce este confectionata?
Folia de supravietuire este o folie de poliester avand la suprafata ei un strat subtire metalic aplicat prin vaporizare.

Cum functioneaza?
Odata cu impregnarea acesteia, fata metalizata a foliei reflecta radiatia electromagnetica. Corpul uman degaja o cantitate importanta de astfel de radiatie, cunoscuta sub numele de caldura.

Folia de supravietuire impiedica pierderea acestei radiatii, intorcand-o inapoi si astfel ajutandu-ne sa ne incalzim in conditii de temperaturi foarte scazute.

Corpul uman pierde caldura si prin transpiratie, mecanism folosit vara pentru a se racori. Folia de supravietuire impiedica aceasta pierdere de caldura prin vapori. Insa pe termen lung este periculoasa, deoarece hainele se uda si apare un alt pericol major, hipotermia prin inghetare.

O usoara incalzire a persoanei care foloseste folia de supravietuire este evidentiata, gratie micro-efectului de sera realizat intre vaporii de transpiratie si dioxidul de carbon aflat intre folie si persoana acoperita.

In ce conditii o mai putem folosi?
Inafara de a ne incalzi pentru scurte perioade de timp, putem folosi folia de supravietuire pentru a colecta apa de ploaie, pentru a inveli un ranit dupa ce acesta a fost izolat de la sol prin haine sau pentru a ne semnaliza prezenta in zilele cu soare, prin fata reflectorizanta a foliei.

De unde cumperi folie de supravietuire?
Iata cateva sugestii:

Coghlan's Emergency Blanket - pret aprox. 12 lei
Gipo a￯￯ folie supravietuire - pret aprox. 9 lei
Freecamp a￯￯ folie supravietuire - pret aprox. 17 lei
Berger a￯￯ folie supravietuire - pret aprox. 15 lei

https://


Sondaj

Credeti ca surfingul este periculos?