Cabana Curmatura - Piatra Craiului
3/354
calendar_month 07 Feb 2012, 13:29
Locatie: Masivul Piatra Craiului
Altitudine: 1470 m
Capacitate: 82 locuri (iarna 66) in camere cu 2 - 3 paturi si dormitoare comune cu paturi si priciuri (2 cladiri)
Lumina electrica de la grup electrogen propriu
Apa de la izvorul de langa cabana.


Cabana Curmatura este situata in Masivul Piatra Craiului, in poiana de sub curmatura dintre Piatra Mica si Varful Turnul Pietrei Mari, fiind loc de popas pentru drumetii care strabat potecile de pe Piatra Mica si creasta nordica a Pietrei Craiului.

Asezata intr-o rariste a padurii de molid care o inconjura si care se sfarseste sub abruptul Turnului, ea este si o baza de plecare in turele alpine din aceasta zona.

Drumuri de acces

- Zarnesti (alt. 722 m) - soseaua locala de pe Valea Raului Mare ce duce spre comuna Magura, pana la Fantana lui Botorog (alt. 820 m). In continuare poteca marcata cu banda galbena prin Poiana Zanoaga (alt. 1314 m) pana la cabana.

Durata: 3 - 4 ore.

- Zarnesti, pe drum marcat cu banda albastra ce urca pe sub Piatra Mica, pana la Valea Crapaturii si apoi pe poteca marcata cu banda galbena ce urca pe aceasta vale pana in Saua Crapatura (alt. 1601 m) de unde se coboara la cabana.

Durata: cca. 4 ore.

Trasee turistice

- Varful Piatra Mica (alt. 1816 m) - poteca marcata cu punct albastru care urca din Saua Crapatura pe creasta Pietrei Mici.
Durata 1,5 ore.
Pentru intoarcere se poate continua pe poteca marcata cu punct albastru pe creasta si cobora in Poiana Zanoaga, de unde pe poteca marcata cu banda galbena se revine la cabana.
Durata cca. 4 ore.

- Varful Turnul (alt. 1923 m) - urmand poteca marcata cu punct rosu care din Saua Crapatura urca pe Varful Turnul si apoi urmeaza creasta principala a Pietrei Craiului, pana la Strunga Izvorului de unde pe poteca marcata cu banda albastra se coboara la cabana.
Durata: cca. 4 ore.

- Refugiul Varful Ascutit (alt. 2047 m) - urmand poteca marcata cu banda albastra care urca in Strunga Izvorului de pe creasta nordica a Pietrei Craiului apoi pe creasta (marcaj punct rosu) pana la refugiul de sub Varful Ascutit (alt. 2059 m).
Coborarea se face pe poteca marcata cu triunghi albastru care vine direct la cabana pe versantul estic.
Durata: cca. 6 ore.

- Brana Caprelor - urmand poteca marcata cu banda albastra care urca spre creasta si prin Strunga Izvorului coboara in Valea Padina Inchisa pe Brana Caprelor, pana la adapostul refugiu Diana. Intoarcerea se poate face pe poteca marcata cu triunghi albastru care urca in Strunga Izvorului prin Padina Popii. Durata 6 - 7 ore.

- Cabana Plaiul Foii (alt. 849 m)
a. urmand poteca de pe Brana Caprelor marcata cu banda albastra pana la adapostul refugiu Diana, iar de aici poteca marcata cu triunghi galben ce coboara pe Padina Ursilor in Valea Barsei. Durata: 4 - 5 ore.

b. sau pe creasta nordica a Pietrei Craiului, marcata cu punct rosu pana la Varful la Om (alt. 2238 m) si de aici pe poteca marcata cu cruce rosie care coboara pe La Lanturi si apoi pe Valea Spirlei, la cabana Plaiul Foii.
Durata: 9 - 10 ore.

Text preluat din "Ghidul Cabanelor" de Gh. Epuran, editia 1964

Vecini:

- Cabana Gura Raului alt. 740 m - situata la marginea comunei Zarnesti, pe Valea RA￯ului Mare, cabana Gura Raului este o importanta baza de plecare A￯n excursii pe Muntele Piatra Craiului.
- Cabana Salvamont Zarnesti - situata in apropierea cabanei Curmatura, pe poteca marcata cu banda galbena, ce urca dinspre Fantana lui Botorog.Contact:
GPS: N 45A￯ 33' 00.0"; E 025A￯ 15' 18.0"
Cabanier: Vasile Dig
Telefon: 0745454184

Sursa: Cabana Curmatura

Sondaj

Cat de costisitor este sa ai ca hobby cursele de raliu?