Traseul de alpinism - grade de dificultate
calendar_month 12 Apr 2012, 12:48
Traseele de alpinism pot fi mai usoare sau mai dificile. Este foarte util pentru cei interesati in a parcurge un anumit traseu sa stie cam la ce sa se astepte cand vor incepe escaladarea.
Desi este dificil de caracterizat intr-un cod unic un traseu de catarare, pentru ca factorii climaterici si cei ce tin de fiecare individ conteaza foarte mult si sunt variabili, totusi s-a impus o cotare unica a traseului sau doar unor anumite pasaje sau lungimi de coarda dintr-un traseu.
In prezent exista si este acceptata pe plan international asa-numita "SCALA UIAA" adoptata de Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism. Aceasta coteaza traseele de alpinism sau escalada cu cifre romane si fiecare grad cu + sau - sau nimic.
Semnificativ pentru aceasta cotare este ca aceasta scala de dificultate da ca si "grad de dificultate" a unui traseu gradul celui mai dificil pasaj.
Astfel, gradele de dificultate FRAE pentru un traseu de catarare sunt:
Gradul 1 - Usor. Caracter general: drum de munte cu aspect turistic greu.
A - Vai si brane de abrupt; in aceasta categorie se incadreaza traseele cu caracter turistic si de introducere in alpinism a incepatorului.
B - Vai de abrupt si hornuri. Saritorile de pe parcurs sunt uneori dificile. in anumite portiuni este necesara asigurarea in coarda a unor participanti.
Gradul 2 - Dificultate medie. Caracter general: trasee usoare care cer cunoasterea tehnicii de cataratura libera.
A - Hornuri stancoase si tancuri izolate. Hornurile sunt scurte si prezinta asperitati bune pentru ramonaj. tancurile sunt cu diferente de nivel mici.
B - Vai si creste. Trasee lungi combinate cu brane, hornuri si creste.
Gradul 3 - Dificil. Caracter general: incepe sa se practice catararea prin aderenta sau prin opozitie.
A - Pereti si creste cu portiuni de catarare pe stanca, combinate cu pasaje usoare, caracteristice gradului 2. Unele obstacole mai inclinate se trec artificial cu ajutorul pitoanelor.
B - Pereti, creste sau hornuri cu mai mult de doua lungimi de coarda. Predomina catararea libera.
Gradul 4 - Accentuat dificil. Caracter general: apar pasaje dificile.
A - Se folosesc scarite in loc de prize de picior, se trec surplombe. Traseele sunt in general scurte, dar dificile, sau lungi, usoare si uneori intrerupte de portiuni greu de trecut.
B - Trasee cu puncte de trecere dificile, fisuri deschise, traversari, treceri de surplombe.
Gradul 5 - Foarte dificil. Caracter general: trasee lungi si foarte inclinate.
A - Trasee de minimum patru lungimi de coarda cu treceri directe de surplombe si cu traversari expuse.
B - Trasee lungi, foarte dificile, cu succesiuni de obstacole care cer un efort sustinut. Prizele sunt mici si rare iar distantele dintre pitoane sunt si ele mari.
Gradul 6 - Extrem de dificil. Caracter general: trasee foarte dificile si foarte lungi.
A - Se trec succesiuni de surplombe care cer manevre de corzi si cunoasterea tehnicii de catarare artificiala. Se trec hornuri spalate si fete stancoase inclinate si netede. Regruparile sunt incomode.
B - Se trec tavane. Platformele de regrupare sunt mici sau inexistente. Se folosesc pitoanele de expansiune in lipsa fisurilor necesare baterii pitoanelor. Traseul are minimum 300 m altitudine.
Noutati