Fisura Bobot - Valea Cernei
3/376
calendar_month 02 Mar 2012, 13:42
Peretii de calcar din jurul statiunii Baile Herculane reprezinta un punct de interes pentru pasionatii de alpinism montan, relieful fiing unul dedicat acestui sport extrem.

Cum ajungi la Cheile Bobot?
-cu masina

In cazul in care vii cu masina, accesul spre Cheile Bobot se face pe soseaua DN 67D, sosea ce face legatura intre Baile Herculane si Baia de Arama.

La 25 km de Baile Herculane, soseaua se bifurca si drumul spre stanga duce prin Cheile Bobot spre Cerna Sat. Poti opta si pentru drumul de deasupra cheilor, cel din partea dreapta a bifurcatiei, de unde se ajunge in Baia de Arama.

Traseul Fisura Bobot se afla pe Coltul Bobot si reprezinta un traseu de dificultate medie pentru alpinistii profesionisti, insa nu de recomandat pentru cei amatori, din cauza catorva pitoane ruginite de electrocoroziune si zonelor cu stanca murdara.

Ca timp de parcurgere acest traseu se poate efectua in 3-4 ore, cu portiuni de regrupare.Ca nivel de dificultate acesta este un traseu de nivel 5B.

Se poate parcurge in 4 lungimi a￯￯ 8 lungimi de coarda, cu recomandari pentru fiecare in parte.

Pentru parcurgerea in 4 lungimi:

- lungimea 1: este destul de usoara, escaladand cand zona de stanga, cand zona de dreapta a fisurii. Atentie la numeroasele portiuni de stanca murdara si alunecoasa. Regruparea se poate face la baza unui copac cazut. Ai nevoie de 1-2 friend-uri mici/medii, pentru ca fisurile au in jur de 3-4 cm

- lungimea 2: medie ca dificultate, cu un inceput totusi lejer, pe un diedru prafuit. In continuare se traverseaza spre dreapta, imediat pe sub o surplomba, miscare urmatade o catarare usoara, oblic dreapta, pana se ajunge la un copac, de unde se schimba din nou directia de mers.

- lungimea 3: dificila - incepe pe o fisura verticala usoara care se complica dupa circa 15 m. Se ajunge la baza unei fisuri mai proeminente, apoi urmeaza o bavareza la dreapta care isi schimba directia pe parcurs. Fisura se termina cu o surplomba.

- lungimea 4: media ca dificultate a￯￯ incepe cu o fisura larga care se ingusteaza dupa circa 6-7 m, urmata de o fisura oblic stanga pentru inca 25-27 m, urmand regruparea la baza unui diedru inchis.

Precautii si sfaturi:

- atentie la vipere, fiind zona Herculane exista in numar destul de mare
- sa ai la tine un set de nuci si 3-4 frienduri medii, mai ales pentru prima lungime
- evita folosirea zonei de regrupare din dreptul placutei cu "Etaj II", din cauza bolovanilor de deasupra ce nu par foarte stabili
- evita parcurgerea traseului in zona iunie - de regula auA￯loc furtuni puternice cu descarcari electrice si caderi de grindina.

Sondaj

Care e cel mai important criteriu in alegerea rolelor?