Despre alpinism si tipuri de catarare
3/318
calendar_month 02 Feb 2012, 14:37
Alpinismul, in acceptiunea cea mai larga a cuvantului, desemneaza orice activitate recreativa sau sportiva care are ca scop ascensiunea in munti, pe intinerarii greu accesibile, ce necesita tehnica, echipament si experienta corespunzatoare.

Alpinismul implica, A￯n majoritatea cazurilor, asumarea unei doze mai mici sau mai mari de risc, datorita naturii traseelor care pot fi deseori o combinatie de pasaje de stanca, zapada sau gheata, cu factorii de risc implicati.

Acestora li se adauga, A￯n unele cazuri, dificultatile pe care le ridica accesul la traseul propriu-zis, gasirea liniei acestuia, durata ascensiunii, schimbarile de vreme, etc.

Alpinismul imbraca mai multe forme care sunt, mai mult sau mai putin, dictate de natura traseelor parcurse, maniera A￯n care se face ascensiunea si tehnicile puse A￯n joc.

Se disting astfel:

A￯A￯A￯ - catararea in maniera clasica pe stanca
A￯A￯A￯A￯- escalada sportiva
A￯A￯A￯A￯- bouldering-ul
A￯A￯A￯A￯- escalada pe structuri artificiale
A￯A￯A￯A￯- catararea pe gheata
A￯A￯A￯A￯- catararea in stil alpinA￯- alpinismul, A￯n sensul originar al cuvantului
A￯A￯A￯A￯- catararea `big-wall`, pe pereti de stanca foarte mari
A￯A￯A￯A￯- catararea de mare altitudine

De asemenea, in functie de stil se pot distinge:
A￯A￯A￯A￯- catararea `la liber`
A￯A￯A￯A￯- catararea solitara
A￯A￯A￯A￯- catararea artificiala
A￯A￯A￯A￯- catararea `la vedere`
A￯A￯A￯A￯- catararea flash
A￯A￯A￯A￯- catararea A￯n maniera redpoint, sau rotpunkt (`la rot`, A￯n jargon)

Pentru fiecare dintre acestea exista combinatii si nuantari, cele de mai sus fiind doar o sumarizare a celor mai importante delimitari A￯n cadrul generic al alpinismului.

In Romania s-a impamantenit, oarecum A￯n mod eronat, folosirea termenului alpinism A￯n mod restrans, atunci cand se face referire strict la trasee de catarare pe stanca sau cA￯nd este vorba de maniera de parcurgere cunoscuta prin sintagma "french free", practicata preponderent, la noi, A￯n urma cu 15-20 de ani.

Sondaj

Cum ingrijiti skiurile?