Definitii date alpinismului de catre oamenii de cultura
3/329
calendar_month 06 Feb 2012, 13:28
Alpinismul incepe odata cu ascensiunea unui munte, a unei faleze sau a unui varf secundar...
- Alpinismul = sportul muntilor inalti (Knaurs Lexikon)
- Alpinismul = sportul ascensiunilor in munti (Larousse)
- Alpinism = ramura sportiva care cuprinde ascensiunile in munti, in special escaladarea partilor greu accesibile ale acestora (Dictionarul explicativ al limbii romane).

- Alpinismul incepe odata cu ascensiunea unui munte, a unei faleze sau a unui varf secundar, pe scurt a unui accident terestru, devine periculoasa prin faptul insusi al reliefului sau al climatului. Singura notiunea de pericol si tehnica elaborata de om pentru a dejuca acest pericol, constituie ceea ce se numeste comun, alpinism. Aceasta mare pasiune umana tinde a deveni un sport in stare pura, la care dorinta performantei face sa treaca pe plan secund calitatile estetice cerute odinioara unei ascensiuni. Spre deosebire de turist, care cauta mai ales relaxarea si frumusetea, alpinistul se complace in dificultatea de a invinge, in pericolul de a birui, intr-o lupta arzatoare impotriva elementelor naturii. Turisti sunt nenumarati, dar performanta in alpinism este rezervata unei minoritati, caci cel ce-si expune viata constient (si din pacate din ce in ce mai mult inconstient), dar cu ideea bine stabilita de a domina pericolul pe care-l cauta prin inteligenta si forta sa morala, prin utilizarea reflexelor si a fortei sale fizice, acela apartine obligatoriu unei elite.
(Roger Frison-Roche)

- Alpinismul este delectarea, pasiunea, tehnica de a urca muntii.(Cesare Maestri)

- Cand omul vede o ridicatura a suprafetei pamantului el este tentat de a o urca. In parte, vederea sperata ne trezeste curiozitatea. Dar, in primul rand, vine desigur sfidarea pe care acest punct ridicat ne-o azvarle in fata. Vrem sa dovedim noua insine si semenilor nostri ca putem ajunge sus. Nu ocolim dificultatea, ba chiar ne bucura. Realizam ceva ce ne aduce o multumire interioara.

Dorinta de a urca Everestul s-a dezvoltat din imboldul primar care ne mana sa urcam dealul invecinat. Obiectul este mai mare, dorinta este aceeasi. Batalia contra Evereslului este numai una din multele forme in care se exprima lupta spiritului cu materia. In muntele cel mai inalt, spiritul vede materia ingramadita masiv, pe care doreste s-o invinga.

Omul si muntele se trag din acelasi pamant si sunt, prin urmare, inruditi. Totusi, muntele reprezinta o treapta mai joasa a materiei. Omul este mai mic ca masa, dar mai mare ca spirit. De aceea vrea sa invinga cea mai inalta incarnatie a materiei. Aceasta este taina gandului care ne mana pe Everest; in constiinta fortei sale zace voluptatea cea mai inalta a omului.(Sir Francis Younghusband)

- Aventura muntilor mari si iubiti: zgariat si jupuit si sfarsit de oboseala sa mai fii fericit doar pentru cateva sute de metri de stanca pe care te-ai luptat ca sa le escaladezi - chiar daca stii foarte bine cum iti poti petrece timpul altfel, mai comod, poate mai frumos, mai lipsit de pericole - si sa revii totusi mereu si mereu - acesta este cataratorul.(Georg von Kraus)

- Catararea este inainte de toate o conceptie a relatiilor dintre spirit si munte. (Pierre Bosus)

- Alpinismul acrobatic nu cauta inaltimea, ci greutati tehnice; ceea ce-l inspira este dragostea pentru stanci si cultul adevaratelor guri de rai - cerdace de piatra, brane spanzurate de pieptul muntelui - unde dainuieste doar cu vantul o flora frageda si aleasa si unde vulgul, bietul vulg (...) nu poate ajunge. Prin ce se manifesta vulgaritatea (...)? Prin nepasare fata de frumusetile naturii, prin nesocotirea lor. Piciorul elefantin al vulgului nu cruta florile, el nu cauta sa calce cu bagare de seama covorul viu al plantelor pietroase. (Bucura Dumbrava)- Alpinismul este poezie, filozofie, este ceva nedefinit, care te cheama, te subjuga, te impinge in locuri incredibil de grele pe frig sau pe soare torid, in ploaie sau vant. (Nicolae Baticu)

- Simpla catarare nu inseamna nimic, daca nu ii dai intelesul cunoasterii. (Ion Coman)

- Si totusi, cata bucurie am simtit, cand in scarite, cu franghiile leganate de vant, am putut privi din buza surplombei golul de sub mine. (Emilian Cristea)

- Alpinismul este inainte de toate o conceptie a relatiilor dintre spirit si munte. (Pierre Bossus, presedintele UIA)

- Imposibil este doar ceea ce nu ne incumetam sa abordam. (Frederic cel Mare)

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?