Codul etic al muntelui
3/330
calendar_month 06 Feb 2012, 13:33
Extrase din Declaratia Tiroleza privind cele mai bune practici in sporturile montane. Adoptat de conferinta Viitorul Sporturilor Montane, Innsbruck, 6-8 septembrie 2002. Traducere Mihai Stanescu si Frank Schobel.

Responsabilitatea individuala
Principiu: Un alpinist sau un catarator actioneaza in sportul sau pe propria raspundere. El este raspunzator pentru securitatea proprie si cea a persoanelor cu care vine in contact in timpul unei ascensiuni. Atunci cand luam decizii trebuie sa ne bazam numai pe propria constiinta si pe o judecata sanatoasa, fara sa tinem seama de ceea ce se asteapta de la noi.

1. Nici un efort nu este irosit atunci cand o ascensiune se apropie de siguranta optima. Linia de conduita este `bun simt practic`.

2. Alege obiectivele conform posibilitatilor pe care le ai, conform posibilitatilor echipei si conform conditiilor concrete ale muntelui.

3. Asigura-te ca esti echipat corespunzator pentru orice situatie. Echipamentul adecvat poate diferi in functie de conditiile obiective si gradul propriu de a controla situatia.

Spiritul de echipa
Principiu: Coeziunea, acceptarea cu entuziasm a telului comun, consideratia pentru ceilalti membri ai echipei si disponibilitatea de a le promova interesele sunt cheia succesului pentru o experienta pozitiva si succesul ascensiunii. Trebuie sa ne mobilizam constient, sa fim pregatiti pentru a fi toleranti si gata sa facem compromisuri pentru a tine in echilibru toate interesele si potentialitatile unei echipe.

1. Alpinistii trebuie sa se comporte astfel incat sa le permita coechipierilor sa-si puna integral in valoare propriile posibilitati.

2. Viteza unei ascensiuni se bazeaza pe ritmul celui mai slab membru al echipei.

3. Liderul(informal) unei echipe ii ajuta pe ceilalti membri ai grupului fara sa incerce sa-i domine.

4. Nici un coechipier nu trebuie lasat singur in urma, daca aceasta il pune in pericol.

Comunitatea alpinistilor
Principiu: Suntem datori sa tratam orice persoana pe care o intalnim pe stanca sau pe munte cu toata consideratia si cu tot respectul. in conditii de izolare si in situatii de mare incordare fizica sau nervoasa este cu totul recomandabil sa se urmeze regula de aur: poarta-te cu ceilalti asa cum ti-ar placea sa se poarte ceilalti cu tine.

1. Pentru ca nimic nu poate sa otraveasca atmosfera mai rau decat lipsa de incredere, respecta proprietatea altora si nu accepta nimic care nu-ti este oferit. inapoiaza ceea ce gasesti in trasee sau pe munte proprietarului de drept fara sa ti se ceara.

2. Avertizeaza-i pe ceilalti despre potentiale pericole, daca constati ca nu sunt avizati de existenta lor sau le ignora.

3. In traseele de faleza, evita sa blochezi zone intregi lasandu-ti corzile sa atarne daca altii asteapta sa le vina randul sa urce.

4. Daca intr-un traseu mai lung se afla mai mult de o echipa, fiecare trebuie sa se preocupe de securitatea celorlalte. Lasa-i pe ceilalti sa treaca, daca sunt in mod evident mai rapizi.

5. Ca vizitatori, trebuie sa respectam etica respectivei zone.

6. Ceea ce spunem despre o ascensiune a noastra trebuie sa respecte cu fidelitate evenimentele reale, fara a omite niciun detaliu. Trebuie sa evitam sa vehiculam mai departe o informatie, daca nu i-am verificat veridicitatea. Atitudinile critice fata de alti alpinisti trebuie exprimate in fata acestora, nu in spatele lor.

7. Sa ne ajutam unii pe altii cu informatiile la care noi am avut acces.Vizitatori intr-o tara straina
Principiu: Ca oaspeti ai unor civilizatii straine trebuie sa avem o conduita politicoasa si condescendenta fata de localnici, gazdele noastre! Vom promova relatiile intre natiuni daca reusim sa dezvoltam o intelegere pentru societatea lor, pentru religia lor si pentru modul lor de a face lucrurile. Experienta altor civilizatii a influentat intr-un mod semnificativ viata multor alpinisti.

1. Poarta-te intotdeauna cu oamenii din tara gazda cu bunatate si respect, considerandu-i egali.
2. Respecta cu strictete toate reglementarile privind alpinismul si escalda din tara gazda.

3. Este recomandabil sa ne documentam in legatura cu istoria, structura politica a societatii, arta si religia tarii vizitate, inainte de a porni in calatorie, pentru a ne largi capacitatea de a intelege oamenii si ambianta in care traiesc.
4. Este intelept sa deprindem unele cunostinte de baza despre limba tarii gazda: formulele de salut, va rog si `multumesc`, zilele saptamanii, ora, numeralele etc. Este intotdeauna surprinzator sa constati cat de mult imbunatateste calitatea comunicarii aceasta mica investitie.

5. Nu pierde nicio ocazie sa transmiti din cunostintele tale in ale alpinismului localnicilor interesati. Expeditiile mixte, cu participanti alpinisti din tara gazda, reprezinta cel mai potrivit aranjament pentru un schimb de experienta.
6. in multe tari, in special din afara emisferei vestice, lumea reactioneaza negativ - uneori fara sa o arate - la expunerea unor parti ale corpului, neacoperite. Trebuie sa le scutim pe gazdele noastre de astfel de experiente neplacute.

7. Evita cu orice pret sa jignesti sentimentele religioase ale gazdelor. A face bouldering pe o piata este o blasfemie la fel ca si utilizarea uneia dintre crucile de pe varfurile Alpilor ca masa de bar. Daca anumite manifestari ale religiei lor ti se par de neinteles, dovedeste intelegere si evita sa exprimi pareri critice.
8. Acorda toata asistenta posibila localnicilor care au probleme. Un doctor de expeditie este adeseori in situatia de a face diferenta dintre viata si moartea unui localnic bolnav.

9. Multi alpinisti au demarat proiecte sociale pentru ajutorarea localnicilor pe care i-au intalnit in expeditii. Ar trebui sa ne simtim incurajati si sa intensificam astfel de activitati. Am primit atat de mult de la gazdele noastre din zonele de munte incat oricum putem face prea putin ca sa le compensam bunatatea.

Sursa: www.roclimbing.net

Sondaj

Este sigura masina de raliu in eventualitatea unui accident?