Alpinism - tipuri de corzi
4/497
calendar_month 26 Sep 2012, 14:11
Alpinismul este un sport indragit de multi, insa care presupune pe langa aptitudini fizice si o buna pregatire teoretica in ceea ce priveste echipametul potrivit la catarare.

Coarda este cea mai des utilizata dintre piesele de echipament folosite in alpinism. Ea este de mai multe tipuri:

Coarda statica
Folosita cu precadere in alpinismul utilitar si in speologie, coarda statica are ca principala caracteristica faptul ca ea nu se intinde.

Astfel ca pe portiuni fixe unde nu exista riscul de prabusire se opteaza pentru acest tip de coarda.

De asemenea in bouldering se intalnesc din ce in ce mai des corzile statice, mai ales in cazul peretilor de stanca foarte inalti.

Coarda dinamica
Folosita cu precadere in alpinismul sportiv, in escalada sportiva si in cazurile in care exista trasee de mai multe lungimi de coarda, coarda dinamica are ca principala caracteristica faptul ca se intinde foarte mult si preia mult din socul unei caderi in gol.

Acest tip de coarda este alcatuita din doua componente, miez si camasa. Miezul are in structura sa mai multe fire elastice, impletite intre ele cate 3.

Fiecare fir impletit astfel rezultat este impletit la randul sau cu un altul, rezultand un fir mai gros.

Firul final este imbracat apoi intr-o camasa exterioara.

Principala proprietate a acestui tip de coarda este extraordinara sa capacitate de intindere si apoi de revenire la starea initiala. Foarte utila in cazul in care alpinistul aluneca si cade in gol.

Sondaj

Ai incerca parapanta intr-un cadru organizat?