xtrem.ro  »  Pe Apa  »  Windsurfing  »  Windsurfing a?? echipament

Windsurfing a?? echipament

1/107
calendar_month 06 Feb 2012, 15:35
Windsurful incepe sa capete din ce in ce mai mult teren si in Romania, apa fiind foarte buna pentru acest sport. Windsurful combina placerea navigarii cu tentatia surf-ului si se poate practica fie pe mare, fie pe lacuri, singura conditie suficienta fiind prezenta vantului care sa te ajute in deplasare.

Este necesar sa ai (sau sa inchiriezi cel putin pentru inceput) un echipament corespunzator.

Astfel, ai nevoie de:
o vela, care are rolul de motor; ea prinde vantul si te impinge pe apa, cu cat vantul este mai puternic, cu atat fiind nevoie de o panza mai mica; scheletul pe care se intinde vela, si care va fi ancorat de placa; un maner cu ajutorul caruia se manevreaza vela si care este ajustabil in functie de inaltime; costum de neopren (care poate sa fie in mai multe forme, in functie de clima in care se practica acest sport: complet, trei-sferturi, doar tricou etc); placa, pe care vei sta; pentru incepatori cu cat este mai larga cu atat este mai buna; - incaltari speciale de apa (booti) utile in zonele in care fundul apei te poate rani in momentul in care cazi de pe placa.

Cum se fac legaturile velei la windsurf

Daca vei face legaturile velei cu mana goala, inseamna ca nu vei face niste legaturi bune. Investeste intr-un clivaj sau o manivela de aluminiu, care sunt cea mai buna alegere pentru strangerea legaturii cum trebuie. Ocoleste-le pe cele facute din plastic, care, pe langa faptul sa se rup repede, risti sa te si zgarie la mana.

Cum sa desfaci mai usor legaturile la windsurf

Pentru a desface windsurful mai repede, atunci cand desfaci legaturile, tine un deget peste clivaj astfel incat capatul corzii sa nu iti scape din greseala. Acelasi truc se foloseste si cand desfaci legaturile manerelor velei.

Vela trebuie protejata de razele soarelui

Daca iti lasi echipamentul pe plaja, nu lasa vela expusa la soare pentru perioade mai lungi. De aceea e bine sa ai o panza de protectie, ca in imaginea de mai jos, care sa iti protezeje vela. Asta daca nu o lasi intr-un loc umbros.

Unge scheletul velei cu ceara inainte de a pune o panza noua

Inainte de a asambla o vela noua, unge scheletul velei pe toata aria de desupra manerului, cu un lubrifiant sau cu o ceara speciala. Lubrifiantul va face ca panza velei sa alunece mult mai usor, atunci cand o asamblezi.

Placile alunecoase trebuie date cu un produs antiderapant

Chiar si placile cele mai noi pot avea puntea alunecoasa. Daca nu te-ai dat niciodata pe o placa lipicioasa, vei fi uimit sa constati cat de bine este pe una lipicioasa. Produsul Re-Dek, disponibil in majoritatea magazinelor de specialitate, este unul dintre cele mai bune antiderapante. Intr-o zi calda si insorita, acesta se va usca imdediat ce l-ai dat pe placa si te va tine cam tot sezonul. Mare atentie cand te dai cu o placa abia data cu Re-Dek, mai ales daca ai si o pereche noua de booti, pentru ca te vei lipi de ea ca o musca pe hartie!


 
 
 
 
Sondaj
Ce sport de iarna practicati in mod regulat?