Croatia - ideala pentru windsurfing
8/88
calendar_month 06 Feb 2012, 15:54
Una dintre destinatiile prezente in oferta agentiilor romanesti in acest sezoneste Croatia. Desi preturile sunt putin mai mari decat in Grecia si Turcia, trebuie sa faceti rezervari din timp pentru a petrece aici o vacanta de vis in august, septembrie sau chiar in octombrie.

Interesul pentru aceasta zona a fostei Iugoslavii este foarte mare. Aerul italian al statiunilor de pe litoralul croat imbie an de an numerosi europeni, majoritatea nemti, austrieci, italieni si sloveni, sa petreaca pe tarmul Marii Adriatice sau pe una dintre cele peste 1.000 de insule din zona in conditii deosebite.

Plajele cu nisip sunt extrem de putine la numar, majoritatea fiind cu pietris si avand amenajate platouri speciale pe care se face plaja si de unde se poate plonja in apa. Plaja nu se plateste, insa sezlongurile si umbrelutele de soare se dau contra cost (circa cinci euro/zi).

Turistii isi pot petrece timpul liber in diverse moduri. Ei pot opta intre scufundari, tenis de masa si de camp, plimbari cu vaporase si windsurfing. Toate hotelurile au doua tipuri de piscine: una acoperita, (cu apa de mare incalzita), si una descoperita, cu apa obisnuita.

300 de insule cu plaje pentru nudisti

Puteti alege si una dintre numeroasele vile pe care agentiile de turism vi le pune la dispozitie. Ele sunt dotate cu apartamentele pentru trei, patru sau cinci persoane, au 2-4 paturi, dus, WC, foehn, telefon, televizor, frigider, balcon, o mini bucatarie, plita electrica, unele chiar si automat de cafea.

Cele mai frumoase si mai aglomerate statiuni sunt Dubrovnik, Rovinj, Opatjia, Pola, Porec si Orebic. Daca mergeti intr-una dintre localitatile situate in apropierea granitei cu Italia, Umag, Porec, Rovinj, puteti face o plimbare cu vaporasul in Italia.

Spre insulele croate exista curse regulate de feribot, iar pe aproximativ 300 de insule amatorii de nudism pot face plaja nestingheriti. Cele mai cautate suveniruri sunt dantelele si branzeturile, dar si obiectele traditionale de cristal, ceramica si portelan.

Nu plecati din Croatia fara a gusta macar una dintre cele 350 de specii de peste care traiesc in Marea Adriatica si care stau la baza bucatariei croate. Daca vreti sa gustati din preparatele culinare italienesti trebuie sa mergeti in zona de granita cu aceasta tara.

Un bilet de avion, in jur de 150 de euro

Daca timpul va permite, nu ratati o vizita in capitala Croatiei, Zagreb, la Dubrovnik, unul dintre cele mai vechi orase din tara, fondat in 1300, Split, oras care gazduieste palatul roman al lui Diocletian, precum si Muzeul Maritim, si Rovinj. Aici se afla un acvariu vechi de 100 de ani.

Pentru a ajunge in Croatia, aveti la dispozitie trei variante: fie mergeti cu masina personala si intr-o zi si jumatate sunteti in Croatia, fie luati trenul, via Budapesta, fie zburati cu avionul.

Asta daca va permiteti, avand in vedere ca nu exista cursa directa pana la Split si nici pana la Dubrovnik. Cel mai ieftin bilet de avion pe ruta Budapesta - Zagreb costa in jur de 150 de euro.

Antonio ZOTA

Sondaj

Credeti ca surfingul este periculos?