Tipuri de ambarcatiuni pentru rafting
1/111
calendar_month 07 Feb 2012, 11:48
Te pasioneaza acest sport si vrei sa stii mai multe? In primul rand, inainte de a te apuca de acest sport trebuie sa stii ca exista mai multe tipuri de ambarcatiuni. Ambarcatiunea este foarte importanta si trebuie sa stii care este cea potrivita pentru traseul pe care il alegi.

Iata ce tipuri de ambarcatiuni sunt pentru rafting:

Caiac - Funyaks sau caiacele gonflabile sunt ca plutele de o persoana, vaslite ca un caiac si pot fi folosite pe rauri sau pur si simplu pe un lac. Deoarece caiacele gonflabile sunt mai incapatoare decat caiacele rigide, deschid mai multe posibilitati de apa alba pentru aceia care nu stiu cum sa se rasuceasca sau nu se simt confortabil intr-un caiac inchis. Un alt avantaj este usurinta la transport. Sunt o alegere buna pentru cei care calatoresc mult.Caiacele se folosesc de obicei pentru ape cu grad maxim WW II.

Canoe gonflabila - este partial pluta, partial caiac. Ea asigura stabilitatea unei plute si manevrabilitatea unui caiac, oferind mai mult confort utilizatorilor decat in cazul caiacelor rigide. Este recomandat sa se foloseasca pe trasee de maxim WW III.

Pluta are o forma alungita, caracteristic fiind spatele liber ce permite o evacuare rapida a apei. Se recomanda a fi folosita pentru rauri de pana la gradul WW IV, gradul maxim cel mai des intalnit pe raurile din Romania in perioada de viitura maxima din sezonul ploios.

Barca - Raftul sau barca mare are o forma ovala, aproape simetrica. In functie de model poate aborda rauri cu dificultati pana la gradul maxim.

Cataraft-ul este un tip de pluta catamaran proiectata cu doua pontoane gonflabile care sunt unite printr-o rama. Se conduce prin vasle, ca o pluta. Aceste barci versatile pot fi folosite atat in apele rapide de munte cat si pe cele linistite ale lacurilor. La noi in tara astfel de ambarcatiuni nu se folosesc inca pentru coborarea pe ape repezi.

Sursa: turismaventura.ro

Sondaj

Cat de periculos consideri snowkitingul?